Din Banat, cu sufletul la Kiev: ”Nu uitaţi că Dumnezeu este mereu alături de voi!”

Data publicării:
ucraina prima

Lui Vasile Benzar îi curge prin vene sânge de ucrainean. Trăieşte în comuna Ştiuca, din judeţul Timiş, acolo unde din 2.000 de locuitori, peste 1400 sunt de origine ucraineană. Cu gândul şi sufletul alături de opozanţii de la Kiev, priveşte pe internet tot ce se întâmplă. Imaginea îl îngrozeşte şi în acelaşi timp îl face să fie mândru de lupta pe care o cei de acolo: ”Ce înseamnă? Trăiască Ucraina!”

Născută în familie de ucraineni, Maria Holovciuc a crescut în Maramureş, doar râul Tisa o despărţea de Ucraina. Câţiva ani mai târziu, a trecut frontiera şi şi-a făcut studiile chiar la Universitatea din Cernăuţi.

Din ce în ce sunt mai mulţi morţi. Peste o sută de oameni, şi foarte mulţi răniţi. Păcat de acest oraş frumos, care este distrus acum” - Maria Holovciuc îşi aminteşte cu nostalgie de perioada în care totul mergea bine în ţara vecină. ”Doamne, ce bine trăiau. Aduceam nişte genţi cu de toate, de abia le puteam duce după noi. Deci tot ce v-aţi dorit, aţi putut găsi acolo”, susține ea.

Solidari cu fraţii lor de sânge, oamenii de aici îşi petrec majoritatea timpului cu sufletul la gură, în faţa televizorului. Pe măsură ce văd că numărul de victime creşte, creşte şi teama să nu primească o veste tragică din partea unui cunoscut de acolo. ”Nu am putut să îi contactez, nici pe Facebook, nici la telefon. Deci, chiar nu s-a putut. Eu cred că nu se va termina foarte plăcut, deoarece confraţii noştri ucraineni sunt foarte hotărâţi şi nu se vor lăsa până nu vor obţine tot ce şi-au propus”, spune Maria Holovciuc.

Un singur lucru pot face pentru cei de acolo, să le transmită mesajele lor de încurajare: ”Fiţi tari, fiţi puternici şi nu uitaţi că Dumnezeu este mereu alături de voi şi vă ajută!”

reporter: Adina Iriza
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri