Sari la conținut

Drum liber spre ciclismul de cel mai înalt nivel

La 17 ani, Mihai Băbăiță este unul dintre cei mai promițători tineri cicliști pe care îi are România la ora actuală. S-a suit în șaua unui mountain bike devreme, dar și-a dat seama ulterior că ciclismul de șosea îl atrage mai mult. Explicația e simplă.

„Plăcerea vine odată cu viteza. Îmi place foarte mult viteza, iar datul pe șosea vine cu o atmosferă foarte plăcută. Ești doar tu cu șoseaua...ești doar tu”, povestește Mihai Băbăiță.

A crescut rapid, odată cu podiumurile tot mai dese, iar acum hobby-ul s-a transformat în performanță. Iar de potențialul său s-a convins și antrenorul său personal Florent Horeau, cu care a lucrat la Intersport Miercurea Ciuc și cu care își ordonează acum antrenamentele, de la distanță, prin intermediul internetului.

„Prima lui calitate este mentalitatea sa. Firește, dincolo de capacitatea sa fizică. Important de știut, degeaba ești foarte capabil din acest punct de vedere, dacă nu ai și mentalitatea pe măsură, e mai bine să stai acasă”, explică Florent Horeau, antrenorul lui Mihai.

După doar doi ani petrecuți la echipele Tibiscus Timișoara și Intersport Miercurea Ciuc, la recomandare antrenorului său, Mihai a reușit să semneze un contract cu echipa franceză Union Cycliste Nantes Atlantique, echipă de primă divizie în campionatul francez, fondată cu mai bine de un secol în urmă, în 1909. Momentan, e singurul „stranier”.

„Cei de acolo au vrut să îmi dea o șansă datorită rezultatelor și potențialului meu talent și m-au convocat la un cantonament acum trei săptămâni, acolo unde am stat 10 zile”, continuă Mihai Băbăiță.

„Este o șansă importantă pentru Mihai să facă parte din această echipă. Sunt sigur că și el este conștient de asta. Pentru moment el se antrenează în România, dar, din vară, va veni în Franța, iar lucrurile vor fi extraordinare pentru el și asta pentru că va avea șansa să concureze în competiții din Franța și Belgia”, adaugă Florent Horeau, antrenorul lui Mihai.

Potențialul său și rezultatele din ultimii ani i-au convins și pe părinții săi, care dincolo de suportul financiar, deloc de neglijat au reușit să croiască în jurul lui Mihai o adevărată echipă. Un antrenor specializat pe pregătire fizică, dar și un medic specialist care să îi monitorizeze atent evoluția. Un efort apreciabil pentru ca acesta să aibă parte de o pregătire asemănătoare sportivilor din vest.

„În momentul de față, sunt mulțumită că am reușit să fiu și părinte și director tehnic, director sportiv și medic și, practic, prietenul lui și cred că această trecere la o echipă internațională și nu oriunde, ci în Franța pentru Mihai a fost o confirmare a valorii sale și nu pot decât să mă bucur pentru el”, spune Carmen Băbăiță, mama lui Mihai.

„Structura lui, atât fizică  cât și cea intelectuală, îi conferă premisele de a fi într-o echipă profesionistă, pentru că el este un tip profesionist”, admite și Tiberiu Puta, preparatorul fizic al lui Mihai.

Obiectivele sunt fixate deja, atât pe termen mediu, cât și pe termen lung. Pentru acest an, Mihai și-a propus clasarea în top 10 la Campionatul Mondial de la Doha, din toamnă, acolo unde va fi unicul reprezentant al României, la nivel de juniori.

„Sperăm să avem o clasare remarcabilă, atât în proba de fond, cât și în cea de contratimp. Mă bazez însă pe proba de fond, unde traseul mi se potrivește, e plat, iar eu fiind mai mult sprinter e bine”, mai spune Mihai Băbăiță.

„Mihai e un sprinteur bun și cu siguranță poate obține un rezultat mare. Cred că poate termina în primii zece și asta nu e doar un vis”, completează Florent Horeau, antrenorul lui Mihai.

Până atunci, Mihai va lua startul la Campionatele Balcanice de Velodrom ce au loc la finele acestei săptămâni, la Atena și unde ciclistul de 17 ani s-a propus să termine pe podium.

Reporter: Claudiu Sav

Operatori: Dan Șoșdean și Adrian Ionescu