Sari la conținut

Festival catalan, la Timişoara. Dansuri, turnuri umane, dar și o paradă

De astăzi până duminică, Timișoara vibrează pe ritmuri catalane. Peste 100 de dansatori profesioniști veniți din Barcelona au dat ritmul unei hore în care s-au prins și spectatorii. ”A fost impresionant, sperăm să vină cât mai mulți oameni să danseze cu noi. Oamenii pot să vină chiar dacă nu știu să danseze, noi îi putem învăța”, afirmă Pau Fernandez, dansator.

Iar hora catalană a trezit spiritul latin al timișorenilor care au prins imediat pașii de horă: ”Am prins primii pași, nu e greu, e foarte frumos”, ”Chiar se simte spiritul catalan aici și sunt foarte mulți tineri care dansează și unii chiar mai în vârstă care cred că acum iau pentru prima dată contact cu muzica”, ”Se face o asociere între țara noastră și altceva, spectacolul este variat, deci totul la superlativ”.

De la ora 17, timișorenii vor putea urmări construcțiile umane ale grupurilor Falcons de Barcelona şi Falcons de Piera. Turnurile umane create din şi de artiştii catalani vor fi realizate atât pe platoul din fața Stadionului „Dan Păltinișanu", cât și în Parcul Botanic. Peste 500 de artişti din Barcelona vor face spectacol pe străzile oraşului.

Sâmbătă, de la ora 17:30, va avea loc parada catalană. Grupurile participante, printre care şi Ansamblul Timișul, vor defila îmbrăcate în portul popular specific zonei din care provin. Pe durata paradei, circulaţia mai multor mijloace de transport va suferi modificări faţă de programul obişnuit, între orele 18:00 - 20:30. Festivalul catalan se va încheia duminică seara, cu spectacolul "Nebunia Elementelor", care va avea loc în Piaţa Victoriei, de la ora 20:45.

Reporter: Corina Sfia
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche