Grădinițe reabilitate termic de ONU

Data publicării:
gradinite onu

Lucrările de reabilitare termică trebuie finalizate până în luna iunie. Atât cadrele didactice, cât și părinții copiiilor cred că astfel confortul termic al celor mici va fi simțitor îmbunătățit. Aproape 500 de preșcolari din Petroșani se vor bucura de săli de clasă mult mai călduroase. Însă, nici economia financiară nu este de neglijat.

„E mai cald înăuntru, iar la aspect da, față de cum arăta înainte, e frumos acum”, spune un părinte.

„Ține căldura și statul face economie la gaz”, e de părere un alt părinte.

„E un lucru bun, consider că e un lucru bun. [O sa le fie copiilor mai cald înăuntru?] Cu siguranță da, or fost probleme cât n-o fost căldură”, admite încă un părinte.

Programul Națiunilor Unite este derulat în România prin Ministerul Dezvoltării Regionale. Petroşani este oraş membru al parteneriatului încă din 2011, alături de alte cinci oraşe din ţară.

„În principal se dau bani pentru eficientizarea energetică a clădirilor care aparțin de domeniul public. La Petroșani am derulat și în continuare derulăm acest program cu Națiunile Unite, anvelopăm 3 grădinițe, în care contribuția celor de la NDPI este de 50%, dar contribuția nu este în bani, ei au achiziționat toate materialele, iar noi plătim contravaloarea manoperei”, explică Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Cheltuiala totală pentru cele trei grădinițe aflate în reabilitare termică se ridică la 455 de mii de lei din partea primăriei, iar contribuţia ONU este de 301 mii lei.

„Grădiniția cu program prelungit numărul 2 este cea mai mare unitate de învățământ implicată în acest program. Pentru reabilitarea termică, primăria a alocat 190 de mii de lei pentru manoperă și pentru forța de muncă, iar materialele pe care Națiunile Unite le-au cumpărat au costat în acest caz 134 de mii de lei” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

„Ce să vă spun... toată viața părinții noștri au așteptat să vină americanii, se pare că ei totuși au venit, și faptul că noi suntem beneficiarii acestui proiect ne bucură foarte tare”, spune și Elena Gâț, educator Grădinița Nr. 3 Petroșani.

Lucrările la cele trei grădinițe trebuie finalizate până în luna iunie. Din toamnă, alte trei școli și un liceu din oraș vor intra în şantier, în baza unei noi înțelegeri semnate recent  între administrația locală și Națiunile Unite. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri