Ignatul, sărbătoare cu tradiţie în Banat. Bucătari și măcelari din trei țări s-au întrecut în preparate

Data publicării:
porc B

”Ne pregătim să îl despicăm, să îl dăm în jumătate, să îl facem carcase” - Şapte porci din România, Serbia, Ungaria au fost sacrificaţi la Jimbolia. Odată ajunsă pe mesele bucătarilor, carnea se transformă în preparate care mai de care mai delicioase: ”Pregătim porcul pentru un gulaş, pentru o fripturică, şi restul cârnaţi. Şi ce rămâne, cotlet, oase, de toate. Tăiem carnea, dezosăm, fasonăm, alegem carnea pentru cârnaţi, carnea de friptură e acolo, facem un cârnat, ca la bănăţeni”.

 

Cu arome diverse, după ţara de origine, modul de preparare rămâne totuşi acelaşi, păstrat din moşi-strămoşi: ”Avem mai multe reţete, alţii fac mai piperat, aici în Banat, alţii fac mai moale, nu pun atâta piper, sare”.

 

În tot acest timp, se aprindea focul, şi se pregăteau ceaunele, pentru cele mai gustoase reţete de gulaş sau papricaş: ”Se pune ceapă, cu chimion şi cu foi de dafin. Apoi se adaugă carnea. După ce s-a pătruns carnea cam pe jumătate, se adaugă ceapă şi usturoi, şi pe urmă condimentele”.

Miza evenimentului din acest an a fost una caritabilă. ”Este o sărbătoare tradiţională, toate produsele vor fi duse la căminele de copii şi de bătrâni”, a afirmat Petru Ciuciulete, angajat al Primăriei Jimbolia.

Conform tradiţiei, animalul sacrificat de Ignat este un vechi simbol al norocului şi al belşugului.

reporter: Adina Iriza
operator: Adrian Hrişcu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri