Lipsa acuta se asistente

Data publicării:
n1300 20lipsurile 20sistemului 20afecteaza 20pacientii 20261112-35388

Antonia Ignat este asistent şef la Secţia de Chirurgie I a Spitalului Judeţean din Timişoara de mai bine de 40 de ani. Recuperarea a cel puţin 30 de oameni depinde zilnic de ea.

O parte din asistente lucrează şi în mediul privat, din cauza salariului mic. Aşadar după opt ore petrecute la spital, muncesc încă patru în cabinete private. În tura de după amiază şi în cea de noapte lucrează o singură asistentă, care are grijă de 62 de pacienţi.

În majoritatea secţiilor se lucrează şi la sfârşit de săptămână. Cum orele suplimentare nu sunt plătite, asistentele acumulează chiar şi 30 de zile libere. De puţine ori ajung să se bucure de ele.

Ministerul Sănătăţii a deblocat 25 de posturi pentru personalul auxiliar, iar un concurs se va organiza la începutul lunii decembrie. Doar 13 dintre acestea sunt însă pentru asistente.

Şi la Spitalul Municipal din Timişoara ar fi nevoie de 60 de asistente în plus pentru ca unitatea sanitară să funcţioneze normal. Cel mai mare deficit este însă la maternităţile din Timişoara, unde mai bine de 60% dintre asistente au plecat în spitalele private sau peste hotare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri