Muzeul Revoluţiei, între CJT şi CLT

Data publicării:
muzeul revolutiei

Totuşi, un prim pas a fost făcut: Ministerul Culturii a alocat 1 milion de lei pentru documentaţia tehnică. În zadar, dacă n-a fost stabilită și o clădire în acest sens.

„Clădirea garnizoanei din Piaţa Libertăţii nu a fost aleasă întâmplător ca locaţie pentru Muzeul Revoluţiei. Acesta este locul unde, în 17 decembrie 1989, armata deschidea focul împotriva manifestanţilor anti comunism. Şi tot aici a murit primul revoluţionar” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

Oamenii spun că abia aşteaptă să treacă pragul acestui muzeu, tocmai pentru ca evenimentele de la Timişoara, din decembrie 1989, să nu fie uitate.

„Este binevenit, normal. Şi la şcoală cred că se învaţă dr nu suficient. Ar fi o chestie mai palpabilă”, spune un timișorean.

„Ar trebui. Lumea nu ştie, tineretul nu ştie ce s-a întâmplat. Eu eram în armată şi ştiu. Ar fi bine, dar să fie adevărul”, adaugă un altul.

„Cultural vorbind, ar fi bine să avem un obiectiv de o asemenea inportanţă”, completează un alt localnic.

Propunerea ca fosta garnizoană să devină Muzeul Revoluţiei a venit din partea aleșilor locali. Clădirea a ajuns în patrimoniul Consiliului Judeţean Timiş, de la Ministerul Apărării Naţionale, ca să găzduiască o bibliotecă.

„Oficial, garnizoana nu va fi muzeu astăzi. Dacă noi ne rezolvăm problemele pe care noi le-am angajat împreună cu Ministerul Apărării prin preluarea garnizoanei, poate să fie orice. Deocamdată discutăm despre ce am prezentat Ministerului Apărării şi ce am  semnat. Şi nu apare muzeu”, explică Titu Bojin, preşedintele CJ Timiş.

Consilierul local care a venit cu această propunere susţine că fosta garnizoană este o clădire reprezentantivă pentru Timişoara şi pentru Revoluţie şi spune că şeful de CJT duce o luptă pur politică.  

„Această clădire aparţine Consiliului Judeţean de o lună de zile. Probabil dânsul a fost informat că eu am acest proiect prin care această clădire să revină Timişoarei şi să facem muzeul Revoluţiei Anticomuniste şi a luat această măsură prin oamenii PSD-ului din fostul Guvern”, precizează și Petrică Folică, consilier local Timişoara.

În momentul de față la Timișoara, cel mai important punct de prezentare a informațiilor referitoare la evenimentele care au eliberat țara de sub regimul lui Ceaușescu a fost amenajat de Asociaţia „Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989". Din 1996, aici funcţionează Centrul Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică privind Revoluţia de acum 26 de ani.

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Mihai Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri