Nevinovat, după ce a fost acuzat că e criminal. Nu reproșează nimic polițiștilor din Timiș, ci statului austriac!

Data publicării:
nevinovat A

Ați plătit - l-am întrebat atunci - ca partenerii dumneavoastră să fie uciși? ”Nu! Nu sunt un nebun. Sunt un om serios. Nu sunt vreun criminal!" E declarația dată de Roland van Dick, în aprilie 2013, imediat după ce a fost reținut de anchetatorii români. Nu au crezut în nevinovăţia sa nici polițiștii și nici judecătorii. Pe numele său era emis un act conform căruia omul ar fi plătit asasini.

 

În mandatul european de arestare emis pe numele suspectului se arăta că "Misiunea concretă era de a-i aplica unui anume <David>> atâtea lovituri cu o bară metalică încât acesta să moară, iar apoi să efectueze o fotografie doveditoare cu trupul decedatului. Roland Van Dyck a oferit celor doi o poză cu victima în cauză. Cei doi urma să călătorească în Bayern, unde aveau misiunea de a-i aplica fostei soții a lui Roland Van Dyck lovituri în urma cărora să rezulte fracturarea picioarelor."



Roland van Dick a fost extrădat în Austria, unde s-a dovedit că povestea nu era adevărată. Nu a plătit pe nimeni pentru crimă, iar presupusele victime sunt tefere. Acum s-a reîntors în țară pregătit pentru un nou început. A pierdut un milion și jumătate de euro de pe urma falselor acuzații. Și nu doar atât.

Nu doar viața mea au ruinat-o, ci și viața familiei mele, a prietenilor mei și a celor cu care am derulat afaceri. Cu această întâmplare, firma mea suferă mult, la fel ca și onoarea mea”, ne spune Roland van Dyck.

 

A și descoperit cum un fost angajat l-a transformat, peste noapte, în criminal: ”Trei ani a muncit pentru mine, de multe ori l-am ajutat financiar. Când l-am concediat, mi-a spus că voi regreta enorm acest pas. Eu sunt de părere că, din cauza acestei declarații, dată de o singură persoană, mi s-au făcut nedreptățile. Cum a procedat statul austriac este, pentru mine și pentru avocatul meu, de neînțeles. Autoritățile române, polițiștii care m-au arestat aici, și-au făcut doar treaba, pe baza mandatului internațional de arestare primit. Nu doresc să le reproșez nimic”.

Pentru acuzațiile aduse, cere acum despăgubiri de la statul austriac. Thomas Streitberger, avocatul lui Roland van Dyke, ne precizează: ”Au fost grave greșeli în această investigație. Polițiștii nu au discutat cu soția domnului Van Dyke, înainte ca acesta să fie arestat, mai ales că ea era o presupusă victimă. Am depus plângeri împotriva celor care au făcut acuzațiile. Încercăm să obținem compensații, pentru că a fost arestat, deși era nevinovat, dar și pentru că firmele sale au înregistrat pierderi financiare”.

Roland van Dyck spune că afacerile lui vor rămâne în România, fiind pregătit pentru o nouă viață, în ciuda tuturor problemelor.

reporter: Gerhald Ernst/ Ioana Sapianu
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri