”Pomana porcului de la Pecica”. Echipe din România și Ungaria s-au întrecut în reţete tradiționale

Data publicării:
pecica

Ideea unui concurs de tăiat porci a fost importată de Primăria Pecica în 2010 din Ungaria. De atunci, competiţia denumită "Pomana Porcului de la Pecica" a progresat, ajungând anul acesta la un număr record de echipe înscrise: 14.

”Am venit din Kitighaz, asta e la 13 kilometri de Bekescsaba. Avansăm foarte bine, vom fi gata la timp, suntem foarte îndemânatici”, ”Concurenţii din Ungaria sunt mai experimentaţi, ei taie mai mulţi porci. Taie, au fabrici... abatoare acolo şi ei taie. Noi tăiem când avem acasă de tăiat şi atâta şi la concursuri aici în Pecica”, ”Acum facem cârnaţul nostru tradiţional de Sânpaul, mai avem o dată să umplem, apoi vine caltaboşul, toba şi suntem gata cu el”, - Cine prepară mai bine porcul? Românii sau ungurii? ”Ungurii sunt mai buni la condimente... şi românii, dar nu atât de mult”.

Pentru a păstra voia bună prezentă la mesele de lucru pe tot parcursul concusului, jurizarea nu a prevăzut învinşi şi învingători. Fiecare echipă a plecat acasă cu o diplomă la categoria la care a excelat, dar şi cu produse din porcii tăiaţi la festival.

”Toate echipele, din partea mea, sunt câştigătoare. Contează aşa cum se spune la olimpiadă, nu atât cine ajunge pe locul I. Important este să participi, să pui suflet şi nu în ultimul rând să ne simţim bine cu toţii!”, spunea Miodrag Stanoiov, viceprimarul din Pecica.

Dacă prima ediţie din 2010 a fost finanţată cu bani europeni, printr-un proiect transfrontalier realizat în cooperare cu o localitate din Ungaria, în anii care au urmat, banii pentru porci, dar şi pentru condimente, au venit de la bugetul local al oraşului Pecica. Şi anul acesta, administraţia a alocat pentru eveniment 20.000 de lei.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri