Prin pădure, la medicul de familie. 1.000 de locuitori trebuie să parcurgă un drum forestier până la cabinet

Data publicării:
bradet

Pentru a ajunge în cartierul Brădet, din orașul Anina, este o adevărată aventură. Comunitatea este aproape izolată, iar oamenii cu greu pot fi consultați de un medic.

”Pare greu de crezut, dar acesta este singurul drum pe care oamenii pot ajunge la medicul de familie din centrul orașului Anina. Cei mai mulți dintre locuitorii cartierului Brădet nu au mijloace de transport, astfel că parcurg aproape șapte kilometri pe jos”, spune Maria Rohnean, reporter Digi24 Timișoara.

Mulți dintre cei care locuiesc în Brădet sunt bătrâni și bolnavi, însă sunt și familii cu copii care ar avea nevoie periodic de un consult. Singura variantă pentru a ajunge la medic, în oraș, este pe jos, sau, atunci când vremea permite, iar drumul este practicabil, cu mașina:

”Alaltăieri am fost la urgență, am avut probleme cu respirația, de la inimă, și nici...Ambulanța a fost plecată la Reșița, până să căutăm o mașină, până să...e greu, că e drumul rău, mașinile nu prea circulă”,
”Dacă n-ai mașină, mori în drum, ambulanța nu vine și dacă suni...”, - Sau ajunge greu! ”Ajunge greu, că-i drumul rău și de multe ori nu vine”,
”Mai ales la vârsta mea, de multe ori, când mă gândesc că trebuie să merg la Anina...mi-e greu, dar ce să fac?”.

În întreg orașul, cu peste 7.000 de locuitori, sunt doar trei medici de familie care au deja 35 de ore săptămânal. Legea nu permite prestarea unei munci suplimentare, prin urmare nu pot consulta oameni în cartierul mărginaș. Pentru a le crea condiții medicilor, în cartier, Primăria Anina a investit aproape 30 de mii de lei într-un dispensar. De mai bine de un an, însă, clădirea este goală.

”Am zis, hai să încercăm cu medicul de familie, care oricum are arondați 200 de pacienți pe cartierul respectiv, să încercăm să-l ducem noi pe cheltuiala noastră, 2-3 ore pe săptămână și să poată să-i consulte și să fie aproape de ei, dar...”, spune Dorinel Ungureanu, viceprimarul orașului Anina.

Singura variantă este ca medicul de familie din Anina, de care aparţine cabinetul din Brădet să angajeze, pe cheltuiala sa, un alt cadru medical case să îl ajute. Însă, acesta nu şi permite o asemenea cheltuială.

Edilii orașului au apelat la Casa Județeană de Asigurări și la DSP, fără niciun rezultat. Acum, reprezentanții primăriei au făcut o adresă la Prefectura Caraș-Severin, care va face cunoscute neajunsurile oamenilor din Brădet și la nivel central, în speranţa că de va găsi o soluție.

Școala din Brădet - pată de culoare, pe o pânză gri. Unitatea de învățământ a fost modernizată cu sprijin italian 

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri