Profesorii din Timiș „fug” de Bacalaureat

Data publicării:
bac prima

Dascălii sunt nemulţumiţi de suma pe care o primesc pentru aceste activităţi, chiar dacă Ministrul Educației a promis majorarea indemnizațiilor cu 10%. În aceste condiţii, reprezentanții Inspectoratului Școlar Timiș spun că se vad nevoiţi să facă presiuni asupra directorilor de școli, să îi roage pe profesori să se înscrie la fel ca până acum… de dragul meseriei.

Până acum, potrivit listelor care au ajuns la Inspectoratul Școlar Timiș, la examenul de Bacalaureat s-au înscris doar jumătate din numărul necesar de profesori care ar urma să-i suprevegheze pe tinerilor în clase sau să corecteze lucrările.

”În momentul de față, din 160 de cadre didactice, doar trei colegi au făcut acest lucru. Un motiv pe care nu are rost să îl ascundem este legat de cuantumul salarial. Dacă întrebăm colegii care lucrează, suma este extrem de mică”, afirmă Sorin Ionescu, directorul Colegiului Naţional Bănățean din Timișoara.

”Pentru corectare, respectiv în calitate de evaluatori, s-au înscris 20 de profesori, iar pentru supraveghere, dacă nu mă înșeală memoria, 18. Am reușit să ajungem la această cifră, vă mărturisesc, mare față de interesul profesorilor față de această activitate”, spune Mariea Ștefan, directorul Colegiului Național CD. Loga din Timișoara.

În aceste condiţii, reprezentanții Inspectoratului Școlar Timiş sunt îngrijorați de modul în care se va desfăşura Bacalaureatul în acest an. ”Avem până în acest moment un număr de 400 de cadre didactice care și-au exprimat opțiunea de a ne sprijini în activitatea de la Bacalaureat. Sigur că este insuficient, este jumătate din cât am avea nevoie până la acest moment, însă Inspectoratul Școlar a continuat ieri, după centralizarea acestor date, să se adreseze din nou unităților de învătământ”, ne-a declarat Aura Danielescu, inspector școlar județean adjunct în cadrul ISJ Timiș.

Pentru o lucrare corectată, un profesor primește 3,5 lei, sumă care, după impozitare, ajunge la 2 lei şi 15 bani. Ministrul Educaței a făcut recent promisiuni că suma s-ar putea majora cu 10%. Chiar şi aşa, valoarea ar fi modică, 3.85 lei, lucru pe care îl recunoaște însuși șeful de la Educație.

”Și eu sunt de acord că suma este mică, ar fi nerealist să spun acum că suma va crește cu 300%. Eu nu îmi pun problema în acest mod. Aceste sume au fost și mai mici, iar suma nu o raportez la lucrare, sigur că te gândești la lucrare, dar te gandesti la volumul de muncă pe numărul de ore prestate”, mărturisește Remus Pricopie, ministrul Educației.

Conform procedurilor, comisiile pentru Bacalaureat trebuie stabilite cu cel puțin 48 de ore înainte de începerea probelor scrise ale examenului. În acest an, probele scrise la Bacalaureat încep în 30 iunie. În Timiș vor fi organizate 19 centre de examen, plus un centru special la Liceul Iris din Timișoara.

reporter: Raluca Popa
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Mama Andreei Tonciu, primele declarații despre grenada găsită la poarta vilei ei: „Sunt speriată și șocată!”
Pro FM
Celine Dion, despre boala incurabilă de care suferă: „Am fost fericită când am aflat ce este!” Primele...
Film Now
Richard Gere, un tată mândru. Ce a dezvăluit despre fiul său, Homer, care a fost prezent la Festivalul de...
Adevarul
Istoria unei biserici de lemn din Maramureș, de la 1794. A fost adusă cu o sanie trasă de patru boi
Newsweek
Suedia dă Ucrainei avioane de spionaj ASC 890. Vor opera din țările vecine, inclusiv din România
Digi FM
Grenadă la poarta familiei Andreei Tonciu: „Vă dați seama, deschideam ușa și exploda aia”
Digi World
Exercițiul de matematică care le-a dat bătăi multor utilizatori de internet. Tu știi să-l rezolvi?
Digi Animal World
O femeie din Chicago a descoperit o cicadă extrem de rară cu ochii albaștri: „Șansa este de una dintr-un...
Film Now
Leonardo DiCaprio, un unchi de milioane. Și-a scos nepoata adolescentă la shopping de lux. Acum 10 ani, fata...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...