Rochiile ţigăneşti, în magazin de prezentare

Data publicării:
rochii prima

Familia Damian coase rochii exclusiv pentru membrii clanului gaborilor. Materialele sunt importate din India şi reprezintă întodeauna ultimele tendinţe în moda din Extremul Orient.

- E importantă culoarea sau mai mult cum e materialul? ”Da. Şi materialul şi culoarea! Nu prea prea purtăm noi, de la 27 - 30, roşu, tot cu mov, cu verde, cam aşa”, - Cam câţi metri are o rochie înainte de a fi plisată? ”Între 5 şi 9 metri. Acuma depinde şi se ia de foarte multe ori în mână până termini o bucată, de 3 - 4 ori”.

”Aveam foarte multe cliente care veneau în atelier să încerce rochiile şi ziceau că vor şi ele să aibă un magazin cu oglindă, aşa ca noi românii, să încerce rochiile, dacă nu le place să ceară alta”, spune Simona Damian, proprietara magazinului.

Un aspect important în vânzarea rochiilor tradiţionale ţigăneşti îl reprezintă respectarea obiceiurilor şi mai ales a superstiţiilor. Familia Damian a învăţat asta de la început şi e un aspect pe care îl vede la fel de important ca şi cusutul în sine.

Hainele negre înseamnă doliu, înseamnă necaz, înseamnă ghinion şi alea nu au voie să se atingă de celelalte haine, de hainele colorate. Alea întotdeauna se lucrează... şi când le lucrăm, le lucrăm separat”, precizează Ştefan Damian, proprietar magazin.

Cel mai important moment din viaţă pe care gaborii ţin neaparat să îl marcheze prin cumpărarea de haine noi este cununia. Cu această ocazie, o familie înstărită va cumpăra viitoarei mirese până la 10 rochii noi, toate, neaparat după ultima modă.

reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri