Șantierul lotului I al Autostrăzii Nădlac - Arad: constructor nou, probleme vechi

Data publicării:
conducte prima

”Ceea ce vedem aici este o legătură la fosta antenă de irigaţii numărul 68 şi la conducta principală CP 1 care este în zona aceea”. La cum arată planurile constructorilor ce lucrează la viitoarea autostradă, agricultorii ce au culturi în apropierea comunei Peregu Mare din județul Arad nu îşi vor iriga terenurile decât cu apă de ploaie.

Din anii '60 şi până în 2011 apa a ajuns la culturile fermierilor prin această conductă de beton. Ea urma să fie înlocuită cu o conductă modernă, din fibră de sticlă, numai că aceasta nu a mai fost racordată la sistem.

Fostul costructor al lotului I al Autostrăzii Nădlac Arad a abandonat lucrarea la finalul anului 2012. Anul acesta, în aprilie, şantierul a fost preluat de o altă firmă care nu a venit cu soluţii la problema agricultorilor.

- Vă nemulţumeşte faptul că nu puteţi primi apă acolo? ”Da, normal că mă nemulţumeşte, pentru că am făcut deja investiţie, am revizuit toţi hidranţii şi inclusiv conductele de azbociment, unde au fost sparte, le-am înlocuit, şi vanele de metal şi nu ne putem folosi de ele”, precizează Valeriu Țigu, fermier.

Când a deschis şantierul lotului I al autostrăzii Nădlac - Arad, compania de drumuri le-a promis agricultorilor că vor putea să îşi folosească din nou instalaţiile după șase luni. Au trecut aproape trei ani de atunci.

”Campania de irigaţii se încheie în general la 30 septembrie. Deci dacă până atunci nu reuşim să folosim amenajarea avem de gând să dăm în instanţă CNADR-ul”, afirmă Dan Târjoianu, director al Organizației utilizatorilor de apă de irigat Peregu Mare.

”Există şanse ca în vara asta să curgă apă prin aceste conducte? Mai la sfărşitul verii. 10.22 - 10.40 Noi am refăcut proiectul, proiectul este aprobat, suntem în curs de semnare a constractului cu firma de specialitate care va executa lucrările, eu sper ca în decurs de o săptămână, cel mult 10 zile, firma care va fi alocată pentru aceste lucrări să înceapă lucrările”, precizează Adrian Adler, reprezentant al costructorului autostradă.

Autostrada Nădlac - Arad ar fi trebuit să fie dată în folosinţă în aprilie 2013, însă, din cauza problemelor cu constructorii, termenul a fost depăşit cu mult. În prezent doar pe lotul I se lucrează în timp ce lotul doi aşteaptă încă desemnarea unei firme care să preia şantierul.

reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...