Sârbii din Banat au petrecut pe rit vechi

Data publicării:
sarbi

Restaurantele din Timișoara au vibrat pe muzică sarbească. Revelionul pe rit vechi, a fost întâmpinat în Banat de cea mai mare comunitate de sârbi din România. Sute de pahare s-au spart, la miezul nopții, pentru ca ghinionul să rămână în urmă!

Paharele s-au făcut tândări unul câte unul și cu fiecare ciob s-a dus și ghinionul. E ritualul de la care sârbii din Banat, nu se abat.

"Ne simțim minunat alături de prietenii noștri din Serbia și le dorim ce e mai bine în Noul An."

"Dorim să fie bine, pace, liniște și să ne iubim cu toții că e prea mare ura, vrajbă între noi."

"Ne simțim foarte bine în această seară. Ziveli, srecna nova godina!"

S-a dansat și s-a mâncat bine. Sârbii s-au distrat și pe muzică populară românească. Din meniu nu a lipsit rulada de purcel sau peștele, care potrivit tradiției balcanice aduce noroc. Sârbii își amintesc că Timișoara a fost mereu un loc de refugiu, mai ales când coflictele sau regimurile politice îi împiedicau să petreacă.

"Suntem foarte mândri că la această sărbătoare avem foarte mulți invitați și conaționali români, care petrec împreună cu noi. Cum știm să petrecem în vremurile bune, am fost împreună și în vremurile grele. Așa că această manifestare este o manifestare de coeziune", spune Vladan Tadic - consulul Serbiei .

"Trăim ca frații. Să intrăm în Noul An, plin de prosperitate și de voie bună și veselie. Dacă s-ar distra toată lumea ca sârbii și ar avea sufletul mare ca sârbii, s-ar rezolva toate problemele", continuă  Iavor Radovankovici - organizator.

200 de persoane au sărbătorit până în zorii zilei trecerea în Noul An. În Banat trăiesc peste 18.000 de sârbi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri