Sate fără medici de familie

Data publicării:
sate fara medici


„De diabet trebuie să iau de două ori pe zi, de inimă de două ori pe zi, astea mi-au trebuit o dată pe zi, dar am căpătat doar pentru două luni”, povestește Florica Hudaș, o pensionară din Doclin.

Florica Hudaș a primit la începutul lunii martie o ultimă rețetă de la medicul de familie. Pastilele nu îi ajung foarte mult timp. Femeia nu se poate deplasa în alte localități la consultații și se teme că va renunța la tratament.

„Nu o să mai iau. Ce să fac? Nu am ce să fac. De unde să mai iei că numai pe bani și de unde bani? Unde să mă înscriu? Cu ce să mă duc? Pensia e mică, cu ce să merg? Nu am cu ce să merg”, continuă localnica.

Peste 1.000 de oameni din satele Doclin și Tirol sunt în această situație. Medicul care se ocupa de cele două localități a renunțat si-a dat demisia pentru că trebuia să parcurgă 120 de kilometri dus-întors  până la locul de muncă.

„A venit, a stat puțin timp și a plecat. Cum să nu ne fie greu că ni-s bătrâne”, adaugă o vecină a acesteia.

„Am luat medicamente cu preț întreg până acum. [Și la consultații?] Niciunde”, admite o altă locuitoare din Doclin.

„Dacă ar fi aici în sat mult mai bine ar fi fost. Numai dacă nu îi, nu îi”, declară un alt vecin.

Unii localnici s-au transferat la medici de familie din alte localități aflate chiar și la 40 de kilometri distanță.

„Până acum s-au înscris șase pacienți din Doclin. Astăzi au venit trei pacienți din Tirol”, explică Rodica Teofan, medic de familie din Biniș.

„Oamenii care nu  au posibilități să se înscrie la medici din alte localități, nu mai au unde să fie consultați pentru că ușa cabinetului medical din Doclin este încuiată din 11 martie” - Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timișoara.

Soluții au căutat chiar și reprezentanții primăriei. Fără succes, însă.

„Ducem tratative și cu un medic din Timișoara care este născut în localitatea Biniș. Dar momentan este la Timișoara. Va fi greu să vină. Va alege între a se întoarce în localitatea natală și a profesa aici sau a rămâne în Timișoara”, admite Dănuț Oană, primarul comunei Doclin. 

Doclin și Tirol nu sunt singurele localități fără medic de familie. În județul Caraș-Severin alte cinci localități se află în această situație.

„Ministerul Sănătății este preocupat în această perioadă de a reabilita niște dispensare Există o centralizare. Se iau date din toată țara pentru a vedea unde este nevoie de reabilitarea acestor dispensare sau cabinete medicale”, completează Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al DSP Caraș-Severin.

Direcția de Sănătate Publică și Casa Judeteana de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin nu au printre atribuții distribuirea medicilor de familie. Cadrele medicale nu vor să profeseze în mediul rural din cauza salariului mic și a condițiilor poraste de muncă. 

Reporter: Angela Novăcescu

Operator: Mihai Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri