Soluţii pentru apa contaminată cu arsen din comuna timişeană Beba Veche

Data publicării:
arsen prima

Primii care vor începe investigaţiile vor fi angajații Apelor Române Banat, care spun că vor face teste ale apei, deşi nu sunt obligaţi de lege. În acelaşi timp, inspectorii Gărzii de Mediu vor cauta sursa contaminării apei de pe raza comunei Beba Veche.

”O să începem analizele de monitorizare a apei freatice din zona Beba Veche, cu toate că legislaţia în vigoare nu ne impune acest lucru. Începem testele la indicatorul arsen, tocmai datorită problemelor ce pot apărea în zonă”, ne-a declarat Ervin Luci, directorul Apelor Române Banat.

Analizele apei potabile au fost făcute în laboratorul acreditat al societății de apă-canal ”Aquatim”. Asta pentru că regia vrea să se extindă și să preia acest serviciu de la autoritățile din Beba Veche. Specialiștii care au descoperit arsenul în apă le recomandă autorităților să investească în tratarea apei sau să găsească altă sursă.

”Au fost nişte analize interne făcute pentru noi le-am transmis Primăriei Beba Veche la solicitarea lor. Rezultatele au indicat prezenţa arsenului în limite mai mari decât cele admise de lege. Dacă există arsen în mod constant acolo, fie trebuie îndepărtat, prin tratare, ceea ce implică costuri, fie trebuie apelat la alte surse de apă. Adică la apă de suprafaţă sau altă apă de adâncime, alte foraje, din alte zone”, spune Loredana Leordean, purtătorul de cuvânt al Aquatim.

Până când autoritățile vor ajunge la o concluzie, locuitorii sunt sfătuiți de medici să nu consume apa, pentru că problemele de sănătate pot apărea oricând.

”Expunerea prelungită la cantităţi mici de arsen poate conduce în timp la producerea de neoplazii, la dezvoltarea de boli cardiovasculare, la dezvoltarea diabetului zaharat tip 2”, precizează Ovidiu Bedreag, șeful Secției ATI a Spitalului Județean Timișoara.

Autoritățile locale din Beba Veche pot lua însă măsuri imediate. Pot cere un set complet de analize, iar dacă rezultatele sunt aceleaşi, atunci ele trebuie să anunțe populația despre pericolul la care este expusă. Mai mult, dacă edilii consideră necesar, pot cere ajutorul ISU Banat care poate aduce oamenilor apă cu cisterne.

Reporter: C. Ledrer / M. Rohnean
Operator: G. Ştefăniţă / D. Şoşdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri