Spitalul Judeţean din Timişoara se reorganizează. Mai puţine internări, mai multe consultaţii

Data publicării:
judetean prima-1

Numai anul trecut, din cei aproape 200.000 de pacienţi spitalizaţi, 50.000 au rămas pentru câteva zile internaţi în spital. Asta, deşi pentru mulţi bolnavi nu se impunea acest lucru.

 
”Românul are o tendinţă de a veni în spital să îşi facă toate analizele. Trebuie să scăpăm de acest reflex împământenit, care nu este, nici din punct de vedere medical, nici economic, justificat”, susține prof. dr. Florin Bârsăşteanu, director medical al Spitalului Judeţean din Timişoara.

Este motivul pentru care, de anul acesta, se doreşte creşterea numărului de pacienţi consultaţi, şi nu internaţi. Personalul medical din ambulatoriu nu ar putea face faţă unui număr mult mai mare de bolnavi. Pentru că nu pot fi angajate cadre medicale noi, mai mulţi medici şi asistente de pe alte secţii ale spitalului vor fi mutaţi în ambulatoriul de specialitate.

 
”Sigur este nevoie de mai mulţi medici, este nevoie de mai multe cadre medicale. Schema de personal, actualmente, fiind sistemul sanitar subfinanţat, este mult sub adresabilitatea pacienţilor din ambulatoriul nostru, deci oricum va trebui totul reorganizat”, afirmă dr. Sidonia Ionescu, şeful Ambulatoriului de Specialitate, la Spitalul Judeţean din Timişoara.

Conform datelor furnizate de Ministrul Sănătăţii, un milion din numărul total de pacienţi internaţi anul trecut in spitalele din România, puteau fi trataţi în ambulatorii.


Cu toate acestea, mulţi dintre cei care stau în sălile de aşteptare spun că ar prefera ca problema să le fie rezolvată cât mai rapid şi mai eficient şi recunosc că nu tot timpul afecţiunile sunt atât de serioase încât să necesite internarea: ”Nu mi se pare corect, că sunt poate cazuri mai grave, care trebuie tratate în spital şi trebuie să facă analize complete, decât unor pacienţi care au alte interese obscure”, ”Nu neapărat trebuie să stăm internaţi ca să se rezolve problema”, ”Preferaţi să vi se rezolve problema mai repede? Mai repede...”.

Un plan de reorganizare al Spitalului Judeţean din Timişoara va fi trimis la Ministerul Sănătăţii, iar ulterior se va stabili ce cadre medicale vor petrece mai mult timp în ambulatoriu.

reporter: Adina Iriza
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri