Sari la conținut

Straja, stațiunea privilegiată a iernii

Administratorii  folosesc zilnic tunurile de zăpadă, iar salvamontiștii spun că doar așa turiștii pot fi tentați să vină în stațiunea din Hunedoara. În acest weekend la Straja sunt așteptați peste 2500 de schiori. În paralel, aici se organizează o tabară de schi și de nutriție pentru preșcolari, la care sunt invitații și părinții celor mici. 

„La Straja se schiază încă de la începutul lunii decembrie. Și în acest moment, patru din cele nouă pârtii din stațiune sunt funcționale, două pentru începători și două pentru avansați, lungimea totală a acestor pârtii depășind doi kilometri” - Andrada Velciov, corespondent Digi24 Hunedoara.

„Pârtiile se prezintă în condiții foarte bune, pe o scară de la 1 la 10 aș spune că undeva nota 8 aș acorda, și asta datorită administratorilor de pârtii care se îngrijesc ca turiștii să beneficieze de cele mai bune condiții”, spune Andrei Mureșan, Salvamont Straja. 

16 preșcolari din toată țara, insoți de părinții lor, petrec o săptămână de vacanță în stațiunea din masivul Vâlcan. Zilnic, copiii iau lecții de schi, iar adulții profită și ei din plin de această experiență. 

„Foarte târziu m-am decis, ai mei nu au avut posibilitatea să mă ducă la schi atunci când am fost mică, iar pentru copilul meu încerc să fac cât mai multe, să pot să schiez împreună cu el”, povestește un turist.

„La început a fost greu, firesc, dar în momentul de față se mișcă. [Vi se pare o idee bună această tabără?] Da, pentru asta am și venit, să să-i pun pe schiuri și să facă mișcare”, susține un altul.

Zilnic, micuții petrec cinci ore pe schiuri. În afara activităților în aer liber, copiii învață și să mănânce sănătos.

„Copiii de 4-5 ani reușesc în 3-4 zile să schieze singuri o pârtie de începători, să urce singuri pe baby-ski”, explică Marius Fodoran, organizatorul taberei.

„Mișcarea trebuie să fie susținută, noi încercăm să ne axăm pe o alimentație sănătoasă, le dăm multe fructe, multe legume, carbohidrații sunt foarte importanți ca să susțină o mișcare atât de grea pentru copii”, Ioana Popa, nutriționist.

Micii schiori experimentează sporturile de iarnă pe pârtia Baloo, lungă de peste 100 de metri, dotată cu un baby-ski. În stațiune mai sunt însă și alte pârtii funcționale.

Tabăra de schi și nutriție durează șase zile.  Salvamontiștii de la Straja spun că, potrivit prognozei meteo, în weekend va ninge. În stațiune sunt așteptați  peste 2500 de turiști. Pentru instalațiile de teleschi, prețul unui abonament pe zi este de 90 de lei, iar pentru un weekend 170 de lei.

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș