Subsolul Timișului, zguduit de explozii, în căutarea hidrocarburilor. De mâine, prospecțiuni pe 200 de kilometri pătrați 

Data publicării:
harta



Firma Prospecțiuni S.A. a cerut emitere a acordului de mediu pentru lucrări de prospecțiune seismică în comunele Dudestii Noi, Becicherecu Mic, Cărpiniş, Checea, Săcălaz, Cenei, Uivar, Giulvăz, Sânmihaiu Român, Parța, Giroc, Şag, Sânandrei, Pădureni, Peciu Nou și Jebel. Pe raza celor 16 localități s-ar afla 47 de milioane de barili de petrol și 480 de milioane de metri cubi de gaze naturale.

În țară, Prospecțiuni SA a avut parte de ”meciuri” cu localnicii, unii dintre ei acuzând reprezentanții firmei că au intrat pe pământurile lor. au montat senzori și întins cabluri pe terenurile lor, fără să le ceară aprobare! 

 

Localnicii din Sânmihaiu Român: nu au ce să caute sub casele oamenilor și în grădinile oamenilor!

Comuna Sânmihaiu Român din județul Timiș fierbe după ce localnicii au descoperit, în urmă cu câteva săptămâni, că o firmă de prospecțiuni caută petrol și gaze: ”Se bagă acolo, prin grădinile oamenilor și tot le face praf, toată lumea s-a revoltat acolo. Nu au ce să caute sub casele oamenilor și în grădinile oamenilor”, ”Eu știu ce poate să se întâmple din momentul în care forează?”, ”Nu cred că e de bine, pentru că din moment ce iei ceva din pământ, ceva trebuie pus la loc, altfel se întâmplă catastrofe”.

Faptul că firma a făcut prospecțiuni fără să aibă acordul localnicilor a ajuns și la urechile administrației locale. Sebastian Pavel, secretarul comunei Sânmihaiu Român, afirmă: ”Compania a fost amendată de către noi cu suma de 1.000 de lei. Au fost și sesizări din partea locuitorilor comunei”.

 

Firma de prospecțiuni: nu este niciun motiv de teamă

Acum, reprezentanții firmei spun că au toate acordurile și că se vor apuca de prospecțiuni. Nu doar într-o comună, ci pe raza a 16 localități. 500 de grame de material exploziv e detonat în subteran, iar la suprafaţă, aparate speciale stabilesc din cate straturi e format solul şi unde s-ar putea găsi petrol şi gaze naturale.
”Acesta se numește Rio Seize Plus și are rolul de a crea o undă elastică prin detonarea lui, este un material exploziv de cea mai înaltă calitate”, ne explică Mihai Mitroi, vicepreședintele firmei de prospecţiuni.

E singura metodă prin care se pot descoperi locurile ce ascund bogății în subteran, iar cei care se ocupă de prospecţiuni spun că nu există riscuri. ”Ne-am înțeles cu proprietarii și le-am explicat despre ce este vorba. Nu este niciun motiv de teamă pentru că lucrările sunt total protejate”, susține Daniel Popovici, directorul proiectului.

Din momentul finalizării prospecțiunilor şi până la ridicarea sondelor vor trece între 2 și 5 ani.

Foto: www.prospectiuni.ro
Reporter: Gerhald Ernst
Editor web: Călin Țenche 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri