Sume uriașe irosite pe studii de fezabilitate la Timișoara. Proiectele nu s-a concretizat

Data publicării:
studii 1



Primele lucrări s-au făcut aici în anul 1994. Peste 17.500.000 de lei bani de la bugetul de stat s-au folosit pentru studii de prefezabilitate, fezabilitate şi lucrări pentru construcţia unui nou Spital Municipal la Timişoara.

Din lipsă de fonduri lucrările au fost oprite în anul 1998, iar în 2009 printr-o hotărâre de Guvern a fost schimbată destinaţia construcţiei. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au decis să facă la Timişoara un Institut Oncologic. Alte două studii de prefezabilitate şi fezabilitate au fost elaborate, care au costat 850.000 de lei. Concluzia: construcţia nu poate fi Institut Oncologic, pentru că nu e proiectată corespunzător.

Cornelia Cismaș, directorul economic al DSP Timiş, ne explică: ”Trebuie adaptat la ceea ce este. Sigur că va suporta anumite modificări privind refuncţionalizarea, recompartimentarea instituţiei 03.54 MUSCĂ 04.07 recompartimentare, refuncţionalizare”.

Reprezentanţii DSP Timiş au anunţat că, anul acesta, vor demara lucrări acolo. Doar că în timp ce autorităţile fac studii peste studii şi promisiuni peste promisiuni, Clinica de Oncologie din Timişoara funcţionează într-un fost cămin de liceu. Şi numărul bolnavilor este într-o continuă creştere în judeţul Timiş!

”În regiunea de vest a ţării nu există un astfel de spital, iar ponderea patologiei este în creştere în zonă, fiind pe locul doi-trei în zona noastră”, ne-a declarat Octavian Mazilu, managerul Spitalului Municipal Timişoara.

Cazul nu este singular. De exemplu, în urmă cu patru ani, pentru a idenfica ce se poate face ca Maternitatea Bega din oraş să funcţioneze în condiţii mai bune, Consiliul Judeţean Timiş a plătit 80.000 de lei pe un studiu de prefezabilitate. Nu s-au mai găsit, însă, şi fonduri pentru a pune în aplicare soluţiile identificate. Aşa că acum banii sunt ca şi aruncaţi pe fereastră pentru că studiul aproape ca nu mai are nicio valoare. Titu Bojin, preşedintele CJT Timiş, ne spune: ”Rămâne bază de discuţie ceea ce avem la ora actuală, dar în niciun caz nu poate fi discutat pe baza vechiului studiu. Sunt alte preţuri, sunt alte posibilităţi”.

Gheorghe Nodiţi, fostul manager al Spitalului Judeţean, afirmă că: ”Lucrurile au început să meargă greu, ştiţi foarte bine de ce. Pentru că au apărut acele bugete de austeritate, bugete care au fost mai mici, nu se mai alocau pentru anumite proiecte decât în situaţia în care se considera că este o situaţie majoră”.

 

Si, deşi în cele mai multe situaţii s-au dovedit inutile, autorităţile nu renunţă. Un nou studiu de fezabilitate urmează să fie realizat în acest an la Maternitatea Bega. Consiliul Judeţean Timiş vrea să afle care este cea mai bună soluţie pentru ca unitatea să funcţioneze la standarde europene.

reporter: Marcela Sferlea
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...