Timișoara, locul 1 în topul Forbes. Atuuri: specialiștii IT, apropierea de graniță și diversitatea culturală

Data publicării:
forbes

George Prichici a pus pe picioare propria afacere în domeniul IT, i-au cumpărat-o americanii, iar acum lucrează, alături de echipa sa din Timișoara pentru o mare companie din Silicon Valley, cu filiale în toată lumea.

”Au venit nu doar pentru poziționarea noastră strategică, să zicem, având în vedere că sunt mai aproape de cealaltă parte a globului, acoperim cumva tura lor de noapte, dar și pentru calitatea oamenilor de aici, suntem foarte buni în IT”, susține el.

Start-up-urile merg ca pe roate la Timișoara pentru că tinerii antreprenori au la dispoziție un spațiu, construit pe bani europeni, în care chiria e și de trei ori mai mică decât în marile clădiri de birouri din oraș.

”Începând de la firmele în perioada de incubare, care au 3,5 euro pe metru pătrat, firmele în perioada de consolidare, fiind firme mai mari, au 5 euro pe metru pătrat fără TVA, deci este un beneficiu foarte mare”, - Față de cât e pe piață? ”Păi dacă ne raportăm la un centru de afaceri ca și acesta, similar ca facilități, este undeva la 15 euro pe metru pătrat și TVA”, ne-a declarat Robert Cristof, reprezentant INCUBOXX.

Unul dintre cei mai importanți producători de automotive a ales Timișoara tocmai datorită diversității culturale pe care a găsit-o aici. ”Vorbim de o investiție de un miliard de euro în acest moment în țară. Din cei 15.000 de oameni, 8.000 sunt colegii mei aici în Timișoara, unde produc tot ce înseamnă anvelope, produse electronice”, precizează Alina Bratu, reprezentant firmă automotive.

Iar dacă cei mai mulți bănățeni se mândesc că orașul lor a ajuns pe locul întâi în topul Forbes, unora nu le vine să creadă că un oraș din provincie a devansat Capitala:
”Nu cred că îs pe primul loc”, -De ce? ”Pentru că economia merge așa de prost că e posibil să fim pe ultimul loc”,
”Numărul mare de multinaționale care s-au hotărât să vină să producă aici la Timișoara”, - Ce le-a convins? ”Forța de muncă calificată”.
”Le avem pe amândouă, și mândria, și școlile pregătesc ceva totuși”.

În topul realizat de revista Forbes, Timișoara este urmată de București, Cluj și Constanța.

Reporter: Vlad Ungar
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri