Sari la conținut

Un candidat a fost eliminat din examen, la Bacalaureat, în Timiș. Tânărul a intrat în sală cu telefonul mobil

După ce au fost împărţite subiectele, profesorii supraveghetori de la un centru de examinare din Timişoara au constatat că un tânăr a intrat în sală cu telefonul mobil asupra lui, deşi ştia că regulamentul nu-i permite acest lucru.

„A fost un singur eliminat, din cauza telefonului mobil. Regulamentul prevede acest lucru, deci a fost eliminat în condiţii legale", afirmă Aurelian Sima, inspector şcolar general adjunct Timiş.

Dacă primele două cerinţe nu le-au dat bătai de cap candidaţilor, cea de-a treia a fost mai complicată. Tinerii au avut de redactat un eseu pe marginea unei poezii scrise de George Bacovia: „Destul de uşoare, prima parte şi a doua, la subiectul 3 a dost destul de greu, având în vedere că am primit George Bacovia. N-am scris nimic la subiectul 3", „La subiectele 1 şi 2 eu spun că m-am descurcat. A fost ok. Am rămas pe toamnă, ca să mai învăţ. Din păcate, chiar George Bacovia nu am învăţat",„Nimic greu. Adică, din momentul în care citeşti, e clar că poţi să rezolvi. Era foarte simplu. Să zicem că un 7,50, tind spre 8. Acuma, nu ştiu, să vedem".

Din cei peste 1.100 de candidaţi înscrişi la această probă în Timiş, aproape 900 s-au prezentat la examen. „Am avut 1112 înscrişi dintre care s-au prezentat 888 de candidaţi, deci 224 au lipsit", spune Aurelian Sima.

În judeţul Timiş au fost organizate șase centre de examinare pentru sesiunea de toamnă a Bacalaureatului. În această săptămână urmează alte trei probe scrise. Mâine se va desfăşura proba la Limba şi literatura maternă, miercuri cea la Matematică sau Istorie, adică proba obligatorie a profilului, iar vineri - proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultatele vor fi afişate în 1 septembrie, până la ora 12, iar între orele 12 şi 16, candidaţii nemulţumiţi de note pot depune contestaţii. Rezultatele finale vor fi afişate în 4 septembrie. În sesiunea de vară, promovabilitatea, în judeţul Timiş, a fost de 56,09%.

La nivel naţional, la proba de astăzi s-au înscris peste 39.000 de absolvenţi de clasa a XII-a. Dintre aceştia, aproape 30.000 sunt din promoţia curentă şi peste 9.000 din promoţiile anterioare.

Redactor: Miodrag Hojda
Operator: George Ştefăniţă
Editor web: Călin Țenche