Sari la conținut

Visul Facebook, devenit realitate 

Specialist în inginerie software, George Mărcuș a văzut ce înseamnă să lucrezi cu sute de colegi de toate naționalitățile, pentru ca peste un miliard de utilizatori să poate socializa zilnic pe internet. Și-a făcut prieteni și s-a bucurat de o experiență unică. Nu l-a întâlnit pe Mark Zuckerberg, însă a fost plătit cu 3000 lire pe lună, pentru munca sa.

George Mărcuș este masterand în anul II  la Facultatea de Matematică Informatică din cadrul Universității de Vest din Timișoara, iar la recomandarea unui prieten a aplicat pentru un interniship la Facebook pe internet. După câteva interviuri prin Skype,  tânărul a fost acceptat. Timp de trei luni a lucrat cot la cot cu specialiștii în programare de la Facebook.

„Am lucrat la un tool intern, care analiza un sistem și îi ajuta pe ceilalți programatori să găsească erori în acel sistem mai ușor. Deci, practic, le făceam munca mai ușoară”, povestește George  Mărcuș - masterand.

În aceeași perioadă, alți 14 interni, dintre care un singur român în afară de el, au mai primit o astfel de șansă.  Transportul până în Londra, cazarea și chiar și mesele i-au fost asigurate de companie, dar și un salariu mai mult decât atractiv.

„Am fost plătit cu 3000 lire pe lună. Până și cazarea îmi era asigurată. Nu aveam foarte multe cheltuieli, numai dacă vroiam să vizitez sau să ies în oraș”, continuă George.

Reprezentanţii reţelei de socializare susțin interacțiunea şi în afara mediului online, mai ales între angajați.

„Mare parte din comunicarea între angajați se face prin Facebook. Exist grupuri interne pentru angajați. Dacă angajații vor să iasă în oraș, totul este plătit de firmă”, explică George.

Compania le mai oferă un program extrem de flexibil angajaților, dar și un  spatiu de lucru care să îi ajute să fie productivi.

„Era încurajată pesonalizarea locului de muncă, dacă cine vroia să decoreze în vreun fel biroul, putea să aducă orice, să pună pe pereți”, mai completează masterandul.

Reprezentanții Universități de Vest susțin că mai mulți absolvenți de Informatică sunt angajați sau au făcut stagii de practică la Microsoft, Google, IBM sau Nokia.

„Îl cunosc pe Geroge din anul I, când încă era începător, de la cursul de Limbaje formale și Tehnici de compilare. Contează foarte mult lucrul individual și lucrurile pe care le desfățoară suplimentar față ce ceea ce vezi la un curs obișnuit. E mai important să ai o cultură generală și să te poți adapta la orice îți cere piața muncii”, spune Mircea Drăgan – decanul Facultății de Matematică Informatică din cadrul Universității de Vest, Timișoara.

Chiar dacă fenomenul Facebook a pornit de la o idee şi a ajuns o afacere evaluată la 300 de miliarde de dolari, George Mărcuș nu se vede antreprenor. Vrea doar să își urmeze pasiunea pentru informatică la o companie din străinătate, sau chiar înapoi la Facebook. 

„Ar fi un loc de muncă care mi-ar plăcea. Ăsta e planul, să mă angajez ori în Londra ori în America”, concluzioneaază tânărul.

Reporter: Raluca Popa

Operator: Dan Petcu

Pe aceeași temă