Dulceața mierii are propriul muzeu

Data publicării:
muzeu miere
În județul Timiș, aproape la jumătatea drumului dintre Timișoara și Lugoj, se află localitatea Șuștra. Satul, cu numai câteva sute de locuitori, este cunoscut în întreaga țară pentru calitatea mierii produse aici, dar şi pentru Muzeul Apicol. În urmă cu doi ani, un pasionat de apicultură și terapeut, care a adunat de-a lungul timpului sute de obiecte folosite în producția de miere, a deschis unul dintre puținele astfel de muzee din lume.

Muzeul Apicol din Șuștra prezintă evoluția producției de miere, de la vânătorii de stupi din vremea dacilor până la tehnicile moderne de extragere a mierii, despre care se spune că era hrana preferată a zeilor din Olimp.

„Aici avem un așa numit buduroi, stupul natural. Albinele au sălășluit mii de ani în scorburile unor arbori, unde își construiau faguri. Își creșteau puietul și adunau rezervele de iarnă, de miere pentru iarnă” - explică Ion Bobescu, proprietarul muzeului.

După ce oamenii au conştientizat importanța produsului și au învățat să îngrijească stupul de albine, au învățat să le și transporte. Exponatele Muzeului Apicol din Șuștra redau o parte din ce înseamna producerea și transportul mierii din cele mai vechi timpuri.

„Aveau un polonic mare, și acesta este autentic și vechi de niște sute de ani, luau fiertura aceea și o turnau într-un sac de iută, de cânepă. În felul acesta, dacii noștri, acum 5 mii de ani extrăgeau cearaș și este folosit foarte mult și în zilele noastre”, continuă Bobescu.

„Vizitatorii Muzeului Apicol din Șuștra, din județul Timiș pot vedea aici chiar și un atelier folosit până în urmă cu 50 de ani în confecționarea celor necesare în apicultură” - Mihaela Crețu, reporter Digi24 Timișoara.

De la deschiderea muzeului, sute de persoane au trecut pragul lui iar localitatea a devenit cunoscută în întreaga țară.

„O mândrie pentru sat, da, și pentru sat și pentru oamenii care vin.”

„Suntem aici vecini, îi bine că este ceva în sat și ai unde să mergi. E frumos muzeul, am mers, am văzut, are de toate acolo.”

„Suntem mândri de muzeul pe care îl avem în sat aici.”

Muzeul Apicol a fost pus la punct dintr-o pasiune transmisă din generație în generație, în familia Bobescu.

„Golind podul, am văzut ce multe erau acolo și cât de diverse. Stăteam de vorbă cu apicultori cu zeci de ani de experiență, am văzut că aceștia habar nu aveau ce înseamna apicultura acum zeci de ani. Am pornit de la retragerea ultimei mari glaciațiuni, acum 15-18 mii de ani, când albinele au migrat în Europa. De la primele întâlniri ale omului cu albinele, de la primele metode de a lua mierea din stupi și ajungem în vremurile moderne, cu apicultura industrială”, continuă proprietarul muzeului.

Muzeul Apicol din localitatea Șuștra se află la 30 de km de Timișoara. Intrarea în muzeu este gratuită în prezent. Din luna aprilie, după modernizare, aici se va percepe o taxă minimă de intrare, iar vizitatorii vor fi întâmpinaţi de un ghid.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri