Sari la conținut
News Alert

Groapă de gunoi clandestină

Primăria unei comune din judeţul Braşov a deszăpezit cu utilajul instituţiei drumul până la o groapă clandestină de gunoi. Autorităţile locale au contract pentru depozitarea gunoiului menajer la o groapă autorizată, dar nu e prima prima oară când scapă de deşeuri în câmp. Nici măcar amenzile de la Garda de Mediu nu au putut opri această practică. 

Ultimele gunoaie au fost aruncate la groapa neautorizată marţi. Un localnic a ajuns la faţa locului la scurt timp după ce maşina de gunoi a Primăriei a fost golită.

Groapa clandestină de gunoi este la un kilometru de comuna Dumbrăviţa. Maşina Primăriei trebuie să pornească pe drumul spre localitatea vecină, Crizbav şi apoi să vireze la dreapta, pentru a ajunge la locul de descărcare. Echipa Digi24 a refăcut traseul utilajului de deszăpezire.

"Au venit cei de la Primărie cu utilajele, au desfăcut drumul până aici, unde vedeţi dumneavoastră şi aici s-au oprit. În 2017, cu utilaje şi cu tot ce trebuie mi se pare o situaţie ruşinoasă", localnică.

"Ne-am săturat de aceste acţiuni, pentru că noi avem pământ aici, avem animale", localnic.

Primarul comunei Dumbrăviţa recunoaşte că a aruncat gunoaie la groapa clandestină, dar neagă faptul că a deszăpezit drumul până acolo.

"O jumătate de maşină mai exact, vreo trei tone nu am mai putut să le duc, că efectiv au îngheţat la minus 28 de grade şi marţi dimineaţă s-a dus şi le-a golit acolo, dar nu am dat zăpada ca să duc gunoaiele", Zachiu Popa, primar Dumbrăviţa.

Primăria Dumbrăviţa are încheiat un contract de colectare a deşeurilor cu administratorii unei gropi ecologice de lângă Braşov. Cu toate acestea, nu e prima oară când scapă de gunoaie la marginea comunei. În martie 2016, instituţia a fost amendată exact pentru asemenea practici, iar trei luni mai târziu surprinsă când arunca gunoi exact în acelaşi loc.

"Au fost făcute controale anul trecut, ştim că sunt depozitări necontrolate de deşeuri în perimetrul administrativ al comunei. S-au luat măsurim conform legii, s-au aplicat sancţiuni", Cristina Veştemean, purtător de cuvânt CJ Braşov, Garda Naţională de Mediu.

Garda de Mediu a amendat anul trecut Primăria Dumbrăviţa cu 15.000 de lei. Acum, instituţia riscă până la 100.000 de lei amendă pentru depozitarea neautorizată a deşeurilor din comună.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Lucian Păculea

Pe aceeași temă