Sari la conținut
News Alert

Iepurașii de Paște, prada câinilor comunitari

Iepurașii aduşi în centrul Aradului de sărbătorile pascale au căzut pradă câinilor comunitari. Un tânăr din oraș a văzut cum patrupezii dădeau târcoale țarcului special amenajat chiar în faţa primăriei din Arad, iar după ce a alungat dulăii a mai găsit doar câțiva iepurași speriați. Reprezentanții Primăriei spun că este primul an în care iepurașii au o soartă atât de tristă.

În noapte de marți spre miercuri, Florian Lile trecea prin fața Primăriei Municipiului Arad când a observat că mai mulți dulăi dădeau târcoale țarcului cu iepurași vii. Tânărul a povestit întreaga pățanie pe pagina sa de Facebook.

"Am văzut patru câini care lătrau după iepurași, după care m-am dus am alungat câinii. Și m-am dus înapoi să văd iepurașii. Erau 8 iepurași, doi erau într-un colț foarte speriați, unui nu se putea deplasa, iar cinci dintre ei erau decedați", povesteşte Florian Lile.

Vestea că iepurașii de Primăvară au fost omorâți de câini a circulat repede în rândul arădenilor.

"Trebuia să îi ia dacă s-a terminat târgul, nu să-i lase aicia fără pază."

"Urât, foarte urât, adică sunt ființe, animale care ar trebui îngrijite."

"Păcat și de animale, păcat și de iepurași, păcat și de munca oamenilor."

De aproape 10 ani, la târgul din Arad un țarc special pentru iepurași este amenajat în fața primăriei. Animăluțele provin de la un crescător local.

"Să fie mai atenți pe viitor, eventual la finalul programului să îi ia de acolo și să îi ducă la un adăpost sau să nu mai ducă deloc sau să aibbă tot timpul pază", spune Claudiu Iosim, președintele Asociației Animed.

Târgul este organizat de Centrul Municipal de Cultură, aflat în subordinea Primăriei Arad. Reprezentanții instituției spun că este pentru prima dată când se confruntă cu o astfel de situație.

"Ne uităm și pe camerele video din fața Primăriei să vedem ce s-a întâmplat acolo, nu o să trecem la represalii împotriva patrupedelor, a câinilor, pentru că sunt animale și nu au nicio vină. Încercăm pe târgurile viitoare să luăm măsuri mai asiguratorii decât până acuma", precizează Călin Bibarț, viceprimar Arad.

Pentru organizarea târgului, autoritățile locale au alocat aproape 50.000 de lei de la bugetul local.