Sari la conținut

Mușcatele care "mușcă" 16 mii de euro din bani publici

În timp ce de pe multe clădiri din Timișoara cade tencuiala și rănește trecătorii, autoritățile au decis să împodobească cu 16 mii de euro clădirea Primăriei. Cu 2.700 de mușcate roșii. Plantele au nevoie de un pămât special, iar în timp ce oamenii se întreabă de ce e nevoie de flori atât de scumpe, unii consilieri locali se plâng că nu au fost consultați.

"Acest soi de mușcate este un soi foarte rezistent la soare trebuie să fie foarte dese, ramurile lor se împletesc, în acest fel ele pot să stea în bataia soarelui și a vântului fără să fie rupte", spune Lolea Eugen, floricultor.

Autoritățile din Timișoara și-au dorit ca oricine ajunge în oraș să recunoască imediat clădirea Primăriei, așa că au cumpărat 500 de jardiniere cu mușcate.

"Suntem capitală europeană și suntem Primăria Municipiului Timișoara. A fost decizia Primăriei prin hotărâre de consiliu se fac alte achiziții. În euro ar veni cam 16 mii 400 de euro așa un calcul", susține Mara Garofița, șefa biroului administrativ.

Nicio fereastră nu va rămâne nedecorată, sunt 2 700 de fire de mușcate în total. Și, pentru că au nevoie de un pământ special, acesta a fost adus tocmai din Lituania. Unii consilieri locali sunt supărați că nu au fost consultați.

"Sunt prea mulți bani pentru niște mușcate. Sunt aproape 1500, 1600 de lei dacă nu chiar 1 800 fiecare ghiveci. Nu se poate. Pe mine mă stupefiază acest mod de a se arunca cu banii", susține și Ilare Bordeașu, consilier local.

Cum de pe multe clădiri din Timișoara se desprinde tencuiala și chiar au fost persoane rănite, mulți localnici spun că banii puteau fi investiți mai de grabă în reabilitarea imobilelor.

"Probabil că e mult mă gândesc, numai la Primărie, dacă punea așa prin parc."

"Pentru că e scump, florile nu sunt așa scumpe chiar, se putea găsi mai ieftin."

"Păi se udă, se rup florile rupte, uscate. + Păi este sumă destul de mărișoară, dar depinde."

Florile au nevoie de îngrijire specială, trebuie udate chiar și de două ori pe zi. Potrivit Primăriei, din mai și până în noiembrie, angajații firmei de la care autoritățile au cumpărat mușcatele se vor ocupa de întreținerea jardinierelor.