Nadăș | Retrocedarea satului, încă posibilă

Data publicării:
nadas

Procesul de retrocedare a satului Nadăş din județul Arad e departe de final. Există în continuare riscul ca cele peste 8.700 de hectare de teren pe care le revendică familia Colţeu să fie retrocedate. Asta deși Înalta Curte de Casație şi Justiție a dat o sentință definitivă prin care a stabilit că actele care au stat la baza retrocedării sunt false. Mai sunt însă alte două procese pe rol. Unul prin care trebuie anulat actul de retrocedare şi unul prin care trebuie consemnat falsul. Ambele vizează decizia Judecătoriei Ineu care a aprobat acum 12 ani retrocedarea.

În anul 2006, Judecătoria Ineu retroceda 8.700 de hectare din satul Nadăş - tot terenul localității şi pădurile - familiei Colţeu. DNA a deschis un proces în penal prin care a reușit să dovedească că actele care au stat la baza cererii de retrocedare au fost false. Însă pe secția de civil a Tribunalului Balş din Bihor a fost deschis un nou proces pentru anularea sentinței Judecătoriei Ineu. Magistrații bihoreni au pus punct retrocedării, dar cei ai Tribunalului Olt au acceptat recursul familiei Colţeu, aşa că procesul este departe de a se fi încheiat.

”4.600 de hectare de teren din cele peste 8.000 cerute de pretinșii moștenitori au aparținut Romsilva. Prefectura Arad a cerut instanței revizuirea sentinței astfel încât suprafețele să reajungă în proprietatea statului român”, relatează Caterina Ledrer, jurnalist Digi24 Timișoara.

Procesul durează de 12 ani. Oamenilor se tem în continuare, pentru că inclusiv terenurile de sub casele lor sau drumul sunt cerute prin retrocedare.

Prefectura Arad a mai intentat un proces în civil, care se va judeca în aprilie, la Braşov, prin care cer să se consemneze faptul că actele pretinșilor moștenitori sunt false.

”Această a doua cerere de revizuire se va judeca la Brașov primul termen fiind în 2 aprilie. (Reporter: ce anume cere Prefectura?) Ambele cereri de revizuire au ca obiect desființarea sentinței judecătoriei Ineu din anul 2006 prin care acele terenuri din satul Nadăş au fost retrocedate familiei Colţeu”, a declarat Lucian Cozma, reprezentantul Prefecturii Arad.

Anularea retrocedării se va judeca din nou la Balş, în Bihor, după ce Tribunalul Olt îşi va motiva sentința.

reporter: Caterina Ledrer/ operator: Adrian Ionescu> 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri