O zi de muncă în clăpari

Data publicării:
MONITOR SCHI

Cei mai ocupați angajați din România în acest moment sunt, probabil, instructorii de schi. La Păltiniș, de exemplu, se fac programări și peste câteva săptămâni. Și tocmai atunci când ceilalți români se odihnesc, adică în week-end, monitorii de pe pârtii au cel mai mult de lucru. Sâmbăta și duminica, ei fac și ore suplimentare. Am stat o zi împreună cu un monitor de schi convins că meseria sa este cea mai frumoasă din lume.

La ora 9 dimineața, în loc să se așeze pe scaunul din birou, instructorii de schi își încalță clăparii. Nu-i vor mai da jos pentru următoarele opt ore, cel puțin. Apoi își preiau învățăceii.

Agatha are 40 de ani și a ieșit prima oară pe pârtie când avea doar 3. Tatăl ei, salvamontist de meserie, a învățat-o de mică să alunece pe schiuri. La 19 ani, a ajuns în lotul național și olimpic al României de slalom. Nici după ce a renunțat la performanță, nu s-a lăsat de schi. A predat ore în Germania, a făcut un curs de acreditare în Austria, iar acum îi învață să schieze pe români.

În România, meseria de monitor de schi este acreditată de Ministerul Muncii. La Păltiniș sunt 25 de instructori care au acest atestat, iar Agatha este unul dintre ei. O meserie, așadar, ca oricare alta, dar pentru care e nevoie, pe lângă abilitățile de schior, și de cele didactice.

"Eu am un sertar plin cu exerciții, tocmai ca... Mai ales cu copiii, nu poți să le dai foarte multe informații. Ei lucrează mult prin exemplu. Și, inconștient, ei trec de la o etapă, la cealaltă. Degeaba o să le explic eu stați cu schiurile paralele, perpendiculare pe linia pantei, îndreptați vârfurile spre deal...", Agatha Șuteu, monitor schi. 

Copiii trebuie învățați ABC-ul schiatului, dar și cum să folosească instalațiile. Sunt aceleași explicații pe care Agatha le dă poate de zeci de ori pe zi. Dar, după câteva ore cu ea, copiii știu deja să coboare singuri pe pârtie.

Pentru un copil de 6 ani, efortul poate să fie destul de mare. Așa că apar și provocări pentru instructori. Când apar astfel de situații, Agatha preferă să le rezolve singură, cu o pauză de ceai cald. Părinții sunt de evitat, spune instructorul.

"Noi cam încercăm să trimitem părinții din jurul nostru, pentru că, după câteva ore, copilașii se împrietenesc, se formează o grupă, se ajută unii pe ceilalți și părinții ne cam încurcă socotelile", Agatha Șuteu, monitor schi. 

Școlile de schi din Păltiniș sunt printre cele mai căutate din România, mai ales că resortul are pârtii potrivite pentru începători.
Cel mai în vârstă elev pe care Agatha l-a avut are 70 de ani. Astăzi, o tânără din Filipine care a văzut pentru prima oară zăpada s-a hotărât să învețe să se dea cu placa de snowboard.

"Instructorul meu a fost foarte prietenos, ăsta e unul dintre lucrurile care m-a ajutat cel mai mult", turistă din Filipine.

Instructorii de schi trebuie să se hrănească sănătos și să aibă parte de odihnă potrivită, astfel încât să reziste cel puțin 8 ore pe pârtie, în fiecare zi, toată iarna.

"Uneori mai avem și jumătate de oră de pauză de masă, dar foarte, foarte rapidă. Eu, personal, aproape întotdeauna încerc să îmi închei ziua un pic și pentru mine, astfel încât, în jurul orei 18, 19 cel târziu, să fim acasă, să ne încărcăm bateriile, o ciorbiță caldă și nani", Agatha.

Înainte de binemeritata odihnă, Agatha își face timp și pentru părinții pe care i-a sfătuit mai devreme să nu își încurce copiii pe pârtie.

"În cinci zile, cât a făcut, a evoluat foarte mult. Nu știa mare lucru și, practic, acum coboară pârtia", părinte.

"A avut niște instructori și o îndrumare deosebită. Condițiile, aici, sunt minunate, mai ales pentru cei mici", părinte.

În fiecare după-amiază, Agatha își încheie ziua de lucru cu câteva ture ca pe vremea când concura sub culorile României.

Reporter: Adela Mohanu - Imagine: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri