Sari la conținut

Record de pacienţi cu rujeolă

Situaţie îngrijorătoare în Timiş, unde 30 de copii au fost internaţi în Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeș", diagnosticaţi cu rujeolă sau suspecţi că ar fi purtători ai virusului. Majoritatea pacienților nu au fost vaccinaţi. Medicii spun că din luna aprilie a anului trecut, numărul cazurilor a crescut alarmant, însă acum se înregistrează un vârf al îmbolnavirilor.In 2016, la nivelul județului, trei copii au murit din cauza rujeolei.

Clinica II a Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara este plină, iar personalul medical lucrează la capacitate maximă. Dintre pacienții internați, 30 au fost diagnosticați cu rujeolă sau sunt suspecți de rujeolă.

„Sunt majoritatea cazuri necomplicate. Unul, două cu complicații nu foarte severe, suprainfecții bacteriene. Din fericire nu avem cele două complicații majore, care au mortalitate mare: encefalita și pneumonia rujeolică”, explică Virgil Musta, medic primar Boli Infecțioase.

Pacienții au vârste cuprinse între două săptămâni și 10 ani. Bebelușii s-au îmbolnavit pentru că mamele lor au contactat virusul în perioada sarcinii, iar majoritatea copiilor mai mari nu au fost imunizați.

„L-am adus la spital și mi-a zis că e rujeolă. V-ați speriat? Da! Ați apucat să îi faceți vaccinul, e destul de mic? Are doar 4 luni, e destul de mic și a zis că la 11 luni îi face.”

„Nu l-am vaccinat. De ce? Mi-a fost frică și așa nu l-am vaccinat. Asta e.”

„În ce stare era? Și cu pneumonie, și cu bronșită și cu rujeolă. Aț vaccinat-o împotriva rujeolei. Nu, pentru că am născut-o prematur.”

Anul trecut, specialiştii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timişoara au diagnosticat aproape 370 de pacienţi cu rujeolă, însă, acum, medicii susțin că se înregistrează un vârf epidemiologic.

„Cererile sunt în creștere, și datorită faptului că efectiv personalul nostru este suprasolicitat, am început să refuzăm județele limitrofe, Hunedoara, Arad și Caraș, pentru că nu mai avem disponibilitatea necesară”, precizează Cristian Oancea, director medical.

Specialiștii le recomandă părințiilor să își vaccineze copiii și să respecte schema de vaccinare impusă de Ministerul Sănătății.

„În farmacia noastră încă mai avem 1900 de doze de vaccin ROR, iar în teritoriu la medicii de familie sunt doze de vaccin suficiente pentru vaccinare”, adaugă Dana Șpac, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Timiș.

La nivel național, la sfârșitul anului trecut, bilanţul epidemiei de rujeolă indica un număr de 1.969 de infectări. Au fost înregistrate 10 decese, dintre care 3 în județul Timiș.

Pe aceeași temă