Bolile autoimune: Cum se manifestă și în ce constă tratamentul

Data actualizării: Data publicării:
dr claudia haralambie
Dr. Claudia Haralambie, medic specialist reumatologie

Mai greu de diagnosticat, bolile autoimune au tratamente moderne specifice. În cazul acestor boli, sistemul imunitar poate ataca articulațiile, poate provoca inflamații, umflături și durere. Despre aceste manifestări discutăm cu dr. Claudia Haralambie, medic specialist reumatologie.

Afecțiunile autoimune, precum lupusul eritematos sistemic, scleroza multiplă, artrita reumatoidă sau psoriazisul etc., sunt declanșate de o reacție anormală a sistemului imunitar, care atacă structuri ale organismului în loc să le protejeze. Nu se cunoaște o cauză clară a acestei reacții, dar există peste 100 de boli autoimune care pot afecta aproape orice organ.

Pentru că provoacă semne și simptome foarte diferite, aceste afecțiuni pot fi dificil de diagnosticat. De aceea este indicată o consultație la un medic reumatolog cu experiență, care va recunoaște manifestările clinice și va recomanda analizele și investigațiile imagistice necesare, în vederea unui diagnostic de precizie. De multe ori, tratamentul afecțiunilor autoimune necesită o abordare multidisciplinară, în funcție de boala diagnosticată, care poate impune și consultații ale medicilor de alte specialități.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri