Ce este stenoza de canal lombar, cum apare și care sunt semnele și simptomele

Data publicării:
Untitled
Dr. Ovidiu Grămescu, medic primar Neurochirurgie

Odată cu înaintarea în vârstă, se poate produce, la nivelul coloanei vertebrale, îngustarea canalului vertebral. Vorbim astăzi de boala care se instalează în partea inferioară a spatelui, numită stenoză de canal lombar, cu dr. Ovidiu Grămescu, medic primar Neurochirurgie.

Sindromul de stenoză de canal vertebral lombar definește un grup de afecțiuni care au ca trăsătură comună reducerea dimensiunilor acestui canal și care se împart în: primare, prezente încă de la naștere, sau secundare, când stenoza poate să apară prin tasări vertebrale cauzate de osteoporoză, traumatisme, tumori ale coloanei vertebrale sau postchirurgical. Îngustarea canalului vertebral pune presiune pe nervii spinali, provocând astfel dureri de spate, de picioare sau slăbiciuni ale membrelor.

Tratamentul stenozei de canal lombar poate include ședințe de kinetoterapie și fizioterapie, dar în stadiile avansate ale afecțiunii, intervenția chirurgicală este singura soluție eficientă. Medicul neurochirurg decide care este cea mai potrivită tehnică de tratament, pentru că, în anumite cazuri, procedura se poate face minim invaziv, cu o recuperare mai rapidă a pacientului și risc redus de complicații.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri