Cine au fost cei mai mari războinici ai lumii: au dominat întinderile care azi sunt Rusia și au ajuns până în America

Data actualizării: Data publicării:
luptători vikingi Articol susținut de National Geographic
Luptători vikingi. „Vikingii: ascensiunea și decăderea” va fi difuzat în România de National Geographic. Foto: National Geographic/Dash Pictures/Adam Jandrup

Noua serie documentară „Vikingii: ascensiunea și decăderea”, care va avea premiera în România pe National Geographic, în data de 17 octombrie 2022, la ora 22:00, expune cele mai noi descoperiri referitoare la acest vast subiect pe care îl repezintă istoria vikingilor și oferă, în plus, o perspectivă nouă asupra a ceea ce au realizat și lăsat în urmă. Vikingii au fost, în egală măsură, și navigatori excelenți: au dominat marile întinderi de pământ care azi sunt Nordul Europei și Rusia, dar au ajuns inclusiv până la Constantinopol (Istanbulul de azi), Bagdad și chiar până pe coasta Americii.

Există mai multe stereotipuri și mituri referitoare la vikingi. Dar singurul adevăr, care a rezistat probei timpului, este de netăgăduit: aceștia au fost printre cei mai mari - dacă nu chiar cei mai mari - războinici din istoria lumii. Expansiunea lor colosală, mai ales dacă o raportăm la limitările tehnologice ale acelei epoci, se datorează atât curajului și strategiilor în luptă dar și faptului că vikingii erau, în același timp, niște navigatori și exploratori pe măsură.

Replica Viking ships, Oseberg and Gaia, near Ulstenvik, Norway, Scandinavia, Europe
Replici în mărime naturală a două corăbii vikinge pe coasta Norvegiei. Imagine cu caracter ilustrativ Foto: Profimedia Images

O altă idee preconcepută prezintă călătoriile vikingilor doar din perspectiva „apelor reci” ale Nordului. În realitate, acești luptători nordici au ajuns până în Orientul Mijlociu și chiar Extremul Orient de astăzi. Vikingii au navigat chiar și pe apele unor fluvii importante europene, precum Volga sau Nipru, dar au ajuns și la Constantinopol, în Turcia de azi, sau chiar la Bagdad, în Irakul de astăzi.

„Drumul Mătăsii” a deschis o lume a comerțului pentru scandinavii din Orient. Căutând și mai multă bogăție, vikingii cunoscuți în Orient sub numele de „Rus” au atacat Constantinopolul în 860. Rusii/vikingii au devenit apoi o prezență permanentă și de temut în fostul Imperiul Bizantin.

În toate aceste teritorii unde au ajuns, atunci când nu s-au războit, vikingii au făcut comerț, au întemeiet așezări și au format familii.

VikingsRiseAndFall_006
„Vikingii: ascensiunea și decăderea” va fi difuzat în România de National Geographic. Foto: National Geographic/Dash Pictures/Adam Jandrup

„Au existat generații de vikingi care au trăit în aceste zone. Ei au creat culturi hibride, reguli noi”, - spune profesorul Serrir Jakobson de la Universitatea din Islanda.

Astfel, seria „Vikingii: ascensiunea și decăderea” trece dincolo de această imagine de oameni fioroși și cruzi și demonstrează că vikingii nu erau doar niște simpli „sălbatici”, ci aveau inclusiv o viață „normală” de comercianți: făceau negoț cu tot felul de obiecte de zi cu zi, precum piepteni din corn de cerb sau pantofi din piele, dar și obiecte exotice orientale, precum articole din mătase, scoici kauri din Oceanul Indian, ori monede de argint din Asia Centrală.

Una din aceste expediții i-a dus chiar și în cealaltă parte a Oceanului Atlantic, după cum arată o descoperire arhelologică din 1960. În acel an, un grup de arheologi norvegieni care făceau cercetări pe pajiștile L'Anse Aux, New Land, Canda, au găsit acolo urmele unei așezări vikinge considerate a fi prima astfel de așezare din America de Nord.

National Geographic își invită astfel telespectatorii într-o inedită călătorie care va prezenta noile descoperiri revoluționare despre lumea vikingilor, în noua serie documentară „Vikingii: Ascensiunea și decăderea”, care va avea premiera la National Geographic luni, 17 octombrie 2022, la ora 22:00. Seria conține șase episoade care tratează distinct tot atâtea teme de interes despre cei care au rămas drept unii dintre cei mai mari războinici ai tuturor timpurilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri