Conferință despre căderea comunismului. Ion Iliescu a ținut un discurs, deși nu era programat

Data publicării:
ion iliescu discurs comunism

Invitații au vorbit despre cum au evoluat țările lor în ultimul sfert de secol. Cea mai aplaudată prezență a fost cea a fostului președinte al Poloniei, Lech Walesa. În schimb, marii absenți ai ceremoniei au fost președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta.

Primul care a vorbit a fost ex-preşedintele României Emil Constantinescu, care a pledat pentru pedepsirea celor care se fac vinovați de crimele comunismului.

Procesul comunismului ca unul moral nu s-a făcut şi nu sunt prea multe semne că este dorit. Tăcerea cu care au fost acoperite crimele comunismului timp de două decenii şi jumătate de la prăbuşirea lui este dezamăgitoare şi nu de puţine ori ruşinoasă”, a afirmat fostul președinte.

Deși nu figura pe lista celor ce urmau să ţină discursuri, fostul președinte Ion Iliescu a simţit totuşi nevoia să ia cuvântul la evenimentul care celebra căderea comunismului, cu toate că la începutul mandatului său a fost contestat violent, tocmai pentru că românii îi reproşau legătura cu trecutul roşu.

Democraţia nu are sens fără participarea cetăţenilor, ea nu se rezuma la votul ritualic din patru în patru ani. Deşi nu ne-a fost uşor atunci, trebuie să recunosc faptul că ar fi util să avem şi acum o societate civilă activă, vie, puternică precum cea din 90”, a spus Ion Iliescu.

Un mesaj aparte a venit de la Regele Mihai. Majestatea Sa nu a putut fi prezentă la conferinţă. A transmis un mesaj impresionat, în care spunea că este dispus să uite nedreptăţile suferite în timpul comunismului şi în vremurile tulburi de după, dacă România va triumfa.

„Viața mea a fost o lungă și loială așteptare, așteptare ca Europa să își vină în fire, așteptare ca România să se reîntoarca la ea însași”, a spus Regele Mihai în mesajul citit de principele Radu al României.

Lech Walesa, primul preşedinte al Poloniei democratice şi laureat al premiului Nobel pentru pace, a vorbit şi el despre suferinţele comunismului. Şi le-a transmis tinerilor să facă în aşa fel încât sacrificiile generaţiei sale să nu fie inutile.

Aceasta este rugămintea mea la viitor. Avem nevoie de dezbateri, avem nevoie de emoţii, ca cele pe care le-aţi arătat şi dumneavoastră. Avem nevoie de greve, de proteste pentru ca noi să găsim soluţiile bune şi pentru a alege oamenii responsabili, oamenii potriviţi. Atunci vor spune despre generaţia noastră că nu doar a fost bună în a distruge fosta ordine globală, ci fosta generaţie a construit şi o lume mai bună”, a spus fostul președinte polonez. A venit la tribună și a vorbit liber timp de șapte minute, plângându-se că timpul alocat e prea scurt pentru câte gânduri ar fi avut de împărtășit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vlad Pascu a ajuns de nerecunoscut după aproape un an în spatele gratiilor. Schimbarea e radicală
Digi FM
Cristina Cioran, prima reacție după ce Alex Dobrescu a anunțat că e însărcinată din nou cu copilul lui: „Nu...
Pro FM
Speak, adevărul despre momentul când și-a început cariera: „Trăiam cu 10 lei pe zi, dar eram mai fericit...
Film Now
Jane Fonda, fermecătoare la Festivalul de Film de la Cannes. După defilarea pe covorul roșu, actrița de 86 de...
Adevarul
Previziune sumbră a unui analist politic: Alegerile din 2024 ar putea fi ultimele înainte de următorul război...
Newsweek
Ce vechime îți trebuie pentru 1.000 lei în plus la pensie la recalculare? Cât ajută grupele de muncă
Digi FM
A plecat din țară în urmă cu 20 de ani, iar acum vrea să se întoarcă acasă. Mesajul unei românce a devenit...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
A rupt tăcerea după 30 de ani. Sharon Stone a spus cine este producătorul care a sfătuit-o să întrețină...
UTV
Motivul real al divortului dintre CRBL si Elena Viscu. Fosta sotie a artistului face haz de necaz: “Suntem in...