Viitorii medici, la examenul carierei. Concurenţa la rezidenţiat, 1,4 pe un loc

Data publicării:
rezidentiat 2

Cu două ore înainte de startul examenului, curtea Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davilla" din Bucureşti era deja arhiplină. Mai mult de o treime dintre candidaţii din întreaga ţară, aproape 2.000, au dat examenul în Capitală.

Examenul a început simultan în cele şase centre universitare, la ora zece. Patru ore au avut la dispoziţie candidaţii să rezolve grilele.

Anul acesta, cea mai mare concurenţă a fost la medicină dentară, unde au fost aproape patru concurenţi pe loc. Şi la farmacie au fost de două ori şi jumătate mai mulţi înscrişi decât locuri disponibile.

Nu ştiu să vă spun la fiecare universitate câţi candidaţi sunt. Dar dacă la noi sunt 40% din totalul pe ţară înseamnă că afluenţa e mare”, a spus Ionel Sinescu, rectorul UMF "Carol Davilla" din Bucureşti.

Tinerii care vor lua examenul au în faţă între trei şi şapte ani de rezidenţiat, în funcţie de specializarea aleasă. Şi astfel, după mai bine de un deceniu de studii, vor câştiga puţin peste salariul minim pe economie. Tocmai de aceea, mulţi dintre cei şcoliţi în România vor să plece peste hotare. Ministerul Sănătăţii pare să fie îndiferent şi face apel la rezidenţi să rămână acasă...din patriotism.

Ştiti bine că, dacă vor să plece, vor să plece. E dreptul lor să o facă. Să sperăm că vor rămâne. La un moment dat, totul se rezumă la bani. În România au şi şansa că se simt acasă”, a spus Alin Ţucmeanu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Un rezident câştigă în România puţin peste o mie de lei, în timp ce în Spania, salariul începe de la două mii de euro. Statul român cheltuie, în şase ani, aproape o sută de milioane de euro cu pregătirea tuturor studenţilor la Medicină din ţara noastră.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri