Sari la conținut
News Alert

BACALAUREAT 2015. Reacţia PNL, după schimbările de ultimă oră anunţate la examenul de bac: Sunt în afara legii

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, marţi, că lucrările scrise de la bacalaureat vor fi corectate în alte judeţe decât cele în care se susţine examenul, începând din sesiunea iunie-iulie.

Raluca Turcan a reacţionat după ce ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat emiterea unui Ordin de Ministru pentru corectarea  lucrărilor de la examenul de Bacalaureat în alte judeţe decât cele în care se susţin probele.

„Concomitent, în Parlament, PSD amână nejustificat înființarea unei Comisii de Anchetă pentru modul în care au fost organizate concursurile pentru managementul instituțiilor de învățământ. Am primit, așadar, decizie politică diferită, pe situații care ar fi impus exigenţe identice: predictibilitate, coerenţă,  preocupare pentru performanță. Legea prevede că metodologia de organizare şi desfăşurare  a  examenului  de  Bacalaureat  trebuie  dată publicităţii la începutul ultimei clase, adică în urmă cu un an de zile, exact pentru a exista predictibilitate şi familiaritate cu privire la organizarea examenului. Mai mult, legea impune ca modificările aduse legislaţiei să intre în vigoare începând cu noul an şcolar. Ministrul, care  tocmai  a fixat pe funcții persoane trecute printr-o procedura îndoielnică,  se teme oare să nu existe fraude? Oamenii proaspăt sprijiniți de PSD în funcţii trebuie să asigure corectitudinea examenelor. De aceştia se teme ministrul Cîmpeanu? Faptul că PSD nu a avut rigori la selecţia inspectorilor a generat nereguli în timpul probelor de BAC? Principiul corectării lucrărilor în alt județ poate fi corect, însă este în afara legii! Ar putea fi contestat un întreg examen naţional pentru o improvizație de acest gen. Seriozitatea şi solemnitatea unei etape atât de importante din evaluarea învăţământului românesc trebuie urmărite cu legea în mână”, afirmă Raluca Turcan.

Vicepreşedintele PNL mai spune că ministerul nu a făcut un raport privind starea învăţământului românesc şi nici nu a prezentat un astfel de raport în faţa Parlamentului,  aşa  cum  cere  Legea  Educaţiei Naţionale.

„Nu  a actualizat programele  şcolare, nu a organizat licitaţii corecte pentru procurarea manualelor şcolare. În schimb, Ministerul Educației încalcă Legea Educației Naționale cu obstinație. Solicit ministrului Cîmpeanu să prezinte de ce a venit cu această  propunere  atât  de  târziu. Solicit ministrului Educației Naționale să prezinte informaţii dacă se pregăteşte  fraudarea  Bacalaureatului. Îl somez pe ministrul Cîmpeanu să fie responsabil, să se abţină, de data aceasta, să facă o nouă gafă prin încălcare a legii. Sistemul  educaţional trebuie să fie previzibil, să funcţioneze după reguli şi legi clare, transparente şi în interesul tuturor”, mai spune Raluca Turcan.

Citiți și:

BAC 2015. Noi schimbări la examenul de Bacalaureat de anul acesta anunţate de ministrul Educaţiei

Ministerul Educaţiei propune corectarea lucrărilor de bacalaureat în alte judeţe. FSLI susţine ideea

BAC 2015. Ce trebuie să facă elevii care solicită recunoaşterea unor probe promovate în anii anteriori?

Rezultate bacalaureat 2015: Peste 69% dintre candidați au obținut certificatul de utilizator experimentat la limba română

CALENDAR BACALAUREAT 2015. Luni încep primele probe la examenul de bacalaureat

   

Pe aceeași temă