Sari la conținut

REZULTATE BACALAUREAT 2015. Şefă de promoţie, eliminată de la BAC

Părinţii a zece dintre tineri au dat în judecată Inspectoratul Şcolar Judeţean, pe motiv că aceştia sunt victimele unui abuz care riscă să le distrugă viitorul.

Printre elevii sancţionaţi se numără şi o fată care a avut numai medii de zece în toţi cei patru ani de liceu şi care nu se poate înscrie acum la Medicină, aşa cum visa. „Sunt şi cazuri în care elevii au fost eliminaţi nu pentru că ar fi copiat, ci pentru că i-au ajutat pe alţii”, spun, de cealaltă parte, reprezentanţii Comisiei de Bacalaureat.

La câteva ore după afișarea rezultatelor la Bacalaureat, părinţii mai multor elevi eliminaţi au intrat în clădirea Colegiului Tehnic Unirea, pentru a cere explicații șefului comisiei de Bacalaureat din școală. Nemulțumiți de răspunsuri, oamenii au mers apoi la Inspectoratul Şcolar însă nu au fost primiţi. Furioşi, ei au dat în judecată instituţia. „Este vorba de un abuz la adresa acestor copii”, a declarat Arpad Kolozsi, avocat.

Printre elevii care consideră că au fost pedepsiţi pe nedrept se numără Alexandra Burtă, şefa de promoţie a Colegiului Tehnic „Unirea”. Fata a avut în liceu numai medii de 10 şi plănuia să se înscrie la Facultatea de Medicină. Planul îi e pus în pericol de faptul că a fost eliminată după proba de matematică, deşi tânara susţine că nu se ştie vinovată cu nimic.

Nu s-a întâmplat absolut nimic în timpul examenului. Fiecare şi-a văzut de lucrarea lui. Supraveghetorii nu ne-au atras atenţia”, a povestit Alexandra Burtă. „Eu mi-am văzut de lucrarea mea nu am avut nici o treabă cu nimeni din jurul meu”, a mai spus eleva.

Nici Sebastian Sălăgean nu îşi poate urma visul de a deveni poliţist. „Fără BAC trebuie să stau doi ani. Un an ca să dau BAC-ul şi doi ani ca să mă pot înscrie la poliţie. Îs foarte dezamăgit din cauza comisiei care m-a dat afară. Şi nu ştiu de ce”, a declarat Sebastian Sălăgean.

Metodologia de Bacalaureat nu face nici o diferenţă între fraudă şi tentativă de fraudă”, a spus Keri Hajnal, şefa comisiei judeţene de Bacalaureat din Bihor. „Au fost eliminaţi din examen pe ideea că au făcut 30 sau 40 de grade stânga - dreapta în sală”, a spus Dorinel Burtă, părintele unui elev eliminat. Dacă decizia de eliminare a elevilor rămâne valabilă, ei vor putea susţine din nou Bacalaureatul abia în toamna anului viitor.