estiVALUL Digi | Când istoria se împletește cu aroma vinului

Data publicării:
drumul vinului

Vremea

Începem o nouă săptămână de vacanţă, dar vremea se schimbă radical, pentru că este în vigoare o informare meteo de furtuni pentru toată ţara. Totuşi, astăzi la malul mării atmosfera se anunţă destul de bună. Vor fi până la 29 de grade în aer şi în jur de 26 de grade în apă şi abia spre seară cresc condiţiile de ploaie. Cei care au ales muntele vor avea azi parte de umbrele şi pelerine, mai ales că aversele vor cădea pe arii extinse şi vor depăşi în intervale scurte de timp chiar şi 40 l/mp. În aceste condiţii şi temperaturile vor scădea semnificativ faţă de cele de ieri şi nu vor mai trece de 23 de grade în nicio staţiune.

Recomandare

Podgoria Miniș-Măderat din judeţul Arad a dat în secolele trecute unul dintre vinurile preferate ale Curții Imperiale de la Viena. Tot aici a fost înființată prima școală de viticultură de pe teritoriul actual al României. Astăzi este o zonă în care turismul viticol renaște. Drumul Vinului presupune o călătorie în spațiu și timp, o călătorie în care istoria este împletită cu aromele unice ale vinului.

Acolo unde Mureșul întâlnește Câmpia Aradului, pe dealurile line de la poalele munților Zarand se întinde podgoria Miniș - Măderat. Primele date oficiale despre existența viticulturii în această zonă apar puțin după anul 1000.

Podgoria devine cunoscută la nivel internațional după 1862, când la Londra, vinul de aici obține marele premiu. Soiul Cadarca de Miniș ca „Rege al vinulor” atrage nobilii din întreaga Europa și atunci se vorbește din ce în ce mai des despre Drumul Vinului din Podgoria Aradului. Dealurile musteau de crame mici, de familie, numite de localnici colne.

O călătorie pe Drumul Vinului nu înseamnă doar reprize de degustare. Cu începere la Păuliș și finalitate la Pâncota pe o distanță de 28 kilometri, traseul abundă în obiective turistice. Ruinele cetăților medievale, conace de secol XVIII - XIX, biserici și mănăstiri, muzeul viei și cel al tramvaiului, parcuri dendrologice și lacul Ghioroc.

Mare parte a turiștilor, peste 75% vin din Ungaria. Avem clienți și din Franța pentru că îi aduc aici cunoștințe sau oameni din România”, spune Rudolf Rechtenwald, administratorul unei crame.

Pentru a ajunge în podgoria Miniș-Maderat, din Arad trebuie urmat E68, apoi pe DJ 708 sunt amplasate toate localitățile ce formează Drumul Vinului.

Agenda zilei

17-23 august Festivalul ANONIMUL, Sfântu Gheorghe.

17-23 august „International Street Art Festival”, Sibiu.

1-30 august, Simpozionul Internaţional de Sculptură „Drumuri brâncuşiene”, Craiova.

Așteptăm să ne trimiteţi poveștile voastre, însoțite de FOTOGRAFII și FILME, din locurile pe care le-ați vizitat și considerați că merită să fie promovate pe pagina noastră de Facebook, prin aplicaţia DigiVOX  sau direct pe e-mail estival@digi24.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri