NĂSCUT ÎN ROMÂNIA. Școala, ca un teren de luptă. 15.000 de acte violente, în 2012

Data publicării:
violenta


Tâlhării, furturi, agresiuni sexuale, loviri ale propriilor colegi sau chiar profesori sunt fapte consemnate în statistica actelor de violenţă şcolară.

Autorităţile spun că multe incidente se întâmplă pentru că elevii nu sunt supravegheaţi de profesori, psihologii arată cu degetul şi spre familie şi societate.   

Societatea şi violenţele tot mai dese din lumea în care trăim îi duc pe copii la un comportament agresiv. Din 90 şi până azi, incidentele în unităţile de învătământ au crescut sută la sută, arată date UNICEF.

În şcoli au apărut şi violenţele extreme. În Bucureşti, un elev de 12 ani a fost aruncat pe geamul clasei, de patru dintre colegii săi. S-a întâmplat în timpul orei de istorie, de la care profesorul lipsea. Spre norocul său, băiatul a căzut pe o copertină, care a amortizat şocul.

Familia a fost, dacă putem spune aşa, scăpată de sub controlul social, în sensul în care noi suntem pregătiţi pentru orice în şcoală, mai puţin pentru a ne creşte copiii”, este de părere sociologul Ana Bulai.

Dacă nu se luptă cu colegii lor, elevii îşi umilesc profesorii.

În lipsa unor autorităţi reprezentate de familie şi profesori, prietenii nepotriviţi devin modelul urmat. Elevi minori poartă cuţite şi îi ameninţă pe alţii.

„Cele mai grave incidente sunt cele de loviri şi alte violenţe. Se ajunge până la a fi elevi înjunghiaţi. Folosesc briceag cu lamâ mică, sau unghiere. Nu pot fi depistate”, a declarat George Popa - ofiţer IGPR.

Aşa cum adulţii sunt trimişi după gratii, şi copiii care comit astfel de fapte sunt pedepsiţi. În România există penitenciare pentru minori, dar şi centre de reeducare.

Constantin va fi în curând major. E închis de aproape trei ani în penitenciarul pentru minori din Craiova. A fost condamnat pentru viol. Emoţionat, spune că provine dintr-o familie dezorganizată. Tatăl său a murit, iar mama şi fraţii l-au părăsit. Acum, lucrează la biblioteca închisorii.

Singur mi-am distrus destinul. L-am frânt în două. Eu nu mă pregătesc pentru societate. Societatea bună nu există. Când mi-au decis soarta, să nu mă introducă într-o familie, m-au lăsat pe stradă, am zis că nu există societate bună. Mă pregătesc pentru mine, să arăt oamenilor care au putut face ceva că au greşit. Îmi pare rău şi regret că mi-am pierdut copilăria în spatele gratiilor, în spatele zidurilor înalte”, spune cu tristețe tânărul.

Pericolele pentru elevi vin şi din afară. Din cele peste 20 de mii de şcoli, doar 4000 sunt păzite. Jurnaliștii Dighi24 au făcut un experiment şi au încercat să intram într-o şcoală fără pază din Capitală.

Timp de 15 minute s-au plimbat nestingheriţi prin toată şcoala. Undeva la parter, o fetiţă i-a îndrumat către secretariat. În locul jurnaliștilor putea fi un traficat de droguri, un pedofil, sau orice alt individ care ar fi dorit să facă rău unui copil.

Anul trecut, în şcolile din toată ţara au fost raportate 14.313 de cazuri de violenţe. Cele mai multe, peste 10.000, au fost agresiuni fizice şi tâlhării, dar s-au înregistrat şi consum de droguri, precum şi acte privitoare la viaţa sexuală, arată datele Ministerului Educaţiei. Dacă faptele comise nu sunt de natură penală, cea mai aspră sancţiune care poate fi aplicată elevilor din învăţământul obligatoriu este mutarea disciplinară la o altă şcoală. În niciun caz, ei nu pot fi exmatriculaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri