RAPORT DE ȚARĂ. Autorităţile și locuitorii din Sălaj au temeri legate de regionalizare

Data publicării:
salaj2

Aceasta înseamnă că ministerele ar trebui să lase administrațiile locale să se gospodarească singure, spune președintele Consiliului Județean Sălaj. De cealaltă parte, locuitorii județului sunt convinși că regionalizarea nu îi va ajuta cu nimic.

Principala temere a administrației din Sălaj este că o mare parte din fonduri va intra în bugetul capitalei de regiune, iar orașele mici vor rămâne pe dinafară.

„Din punct de vedere economic, centrele mari urbane sunt cele care acaparează și partea de dezvoltare. Aici sunt temerile tuturor celorlalte orașe din regiune, faptul că în momentul în care ar deveni Clujul capitala regională, foarte multe resurse s-ar bloca în zona municipiului Cluj”, spune Radu Căpîlnaşiu, primarul oraşului Zalău.

În plus, regionalizarea ar trebui să ducă la descentralizare și la reducerea birocrației, crede președintele Consiliului Județean Sălaj. În acest fel, oamenii nu vor fi puși și mai mult pe drumuri.

„Ar trebui foarte bine definit ce înseamnă descentralizare, care sunt competențele care vor veni de la minister la județe. În opinia mea, exceptând câteva domenii, se pot descentraliza toate celelalte”, este de părere Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj.

Locuitorii Sălajului spun ca împărțirea țării pe regiuni nu va aduce nimic bun.

„Banii vor merge acolo, la centru, dacă vor fi regiuni și cei care vor fi la o parte nu vor primi, așa cum suntem, de exemplu, noi”, spune un locuitor.

Județul Sălaj, unul dintre cele mai mici din țarp, ar urma sp faca parte din regiunea de Nord-Vest alături de Cluj, Bihor, Maramureș și Satu Mare.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri