RAPORT DE ȚARĂ. Bistrițenii se mândresc cu teatrul nescris și cu o floare unică în România

Data publicării:
teatru


Trupa de teatrul nescris din Șanț a fost atestată prima dată, în 1935, de sociologul şi istoricul român Dimitrie Gusti. Bazele ei au fost puse de un sătean, Constantin Iugan. Acesta a predat ştafeta celor opt actori amatori care astăzi formează trupa ce îi poartă numele.

Cei mai vechi actori ai trupei care mai sunt în viață sunt Constantin Ieronim şi soţia sa, care activează în trupă din 1972. Deși nu au studii de specialitate, ei au reușit să câștige multe concursuri de teatru.

Pe lângă frumusețea tradiţiilor, Bistriţa este binecuvântată şi cu frumuseţi naturale neştiute. Descoperită în 1996 în apropiere de Bistriţa, în localitatea Blăjenii de Jos, planta cu flori de culoare mov i-a surpins până şi pe cercetători. O astfel de plantă crește, de obicei, doar în apropierea mărilor şi oceanelor.

Vedeta dacă pot să îi spun aşa a sitului Natura 2000 de la Blăjenii de Jos este Armeria Maritima Wild. Această plăntuţă mov cu inflorescenţe mov pe care o vedem şi care se dezvoltă foarte frumos şi elegant în zone pe care le agreează datorită concentraţiei din sol”, spune Cristian Ţetcu, custodele Rezervaţiei „La Sărătura”.

Secretul din spatele acestei apariţii inedite a Armeriei Maritime Wild ar putea să fie, potrivit custodelui, muntele de sare pe care s-a format de fapt rezervaţia botanică.

Fostă păşune, rezervaţia protejată de la Blăjenii de Jos ascunde şi o fântână cu apă sărată amenajată la începutul aniilor 1900. Căsuţa din lemn construită pentru a o proteja a rezistat până astăzi.

În rezervaţie se ascund şi alte specii protejate precum broscuţa cu burtă galbenă şi tritonul cu creastă.

În rezervaţia „La Sărătura” de 20 de hectare turiştii pot să vadă şi berze, stârci, raţe sălbatice şi egrete.  

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri