RAPORT DE ȚARĂ. Brăila este în elita marilor constructori de nave

Data publicării:
braila2

Șantierul naval de la Brăila a fost construit în 1864. A fost printre primele fabrici de nave ridicate din țară. În 1911, Brăila a fost numită grânarul țării, tocmai fiindcă în portul de aici soseau și plecau zilnic zeci de nave încarcate cu cereale. În urmatoarele decenii însă, activitatea economica din port intră în declin. Aceeași soartă a avut-o și șantierul. După privatizare, în 2000, șantierul devine unul dintre principalii furnizori de nave fluviale și maritime de mare tonaj din țară.

Navele construite la Brăila pot fi văzute astăzi acostând în aproape toate marile porturi ale lumii. În ciuda crizei financiare și economice din ultimii cinci ani, pe șantier se lucrează în prezent la turaţie maximă. Sunt circa 2.000 de oameni care muncesc aici în trei schimburi.

Dan Rotaru este unul dintre cei mai experimentați ingineri ai șantierului naval. Lucrează de peste 10 ani la linia de producție a navelor. O cunoaște ca pe propriul buzunar.

Pentru ochiul neavizat, construcția unei nave pare desprinsă dintr-un film de science fiction. Totul se întâmplă într-un ritm năucitor. După sablarea componentelor, piese imense ajung pe platforma de construcție. Acesta e locul unde navele încep să crească sub ochii inginerilor.

De departe cel mai important și, totodată, gustat moment este lansarea la apă a navei care abia a luat formă. Fiecare lansare la apa este considerată un eveniment pe șantier.

Construcția unei nave, în funcție de model, durează în medie șase luni. Poate cea mai minuțioasă etapă este montarea ultimelor componente.

Nava aflată în ultima fază de construcție acum pe șantierul naval este una specială. Este vorba despre un vas de pescuit pe care va funcționa chiar o fabrică de preambalare a peștelui.

Șantierul naval din Brăila a încheiat anul 2011 cu un profit de peste 50 de milioane de lei, de trei ori mai mare decât cel al șantierului din Galați.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri