RAPORT DE ȚARĂ. Clisura Dunării - „Destinație europeană de excelență”

Data publicării:
clisura

Prima oprire, comună Eșelnița. O plimbare cu barcă sau vaporaşul începe de lângă podul aflat chiar în faţa statuii lui Decebal. Numeroase ambarcaţiuni îi aşteaptă pe turişti să descopere frumuseţile acestor locuri.

Adrian Mandache, proprietarul unei pensiuni, descrie zona.

„Ne aflăm la intrare în zona Cazanelor Mari. Practic, suntem la zona unde se face înfrăţirea dintre Munţii Carpaţi şi munţii de pe malul sârbesc, zona în care se pot vedea cel mai bine anafoarele create datorită adâncimii foarte mari şi a presiunii apei”, spune Adrian Mandache.

Aici se înalţă malul românesc în Masivul Ciucaru Mare, singurul punct de belvedere asupra Cazanelor Dunării, în lipsa unei călătorii pe apă.

„Ne aflăm la intrare în Peştera Ponicova, suntem sub versantul Ciucaru Mare, care măsoară 318 metri, este cel mai înalt versant de pe malul românesc. în spatele meu, o să vedeţi pe malul sârbilor Stirbatu Mare, cel mai înalt vârf de pe toată zona Cazanelor, măsoară 768 de metri”, explică Adrian Mandache.

Tot pe malul românesc, un podeţ din lemn, ascuns în desişul câtorva copaci, duce spre Grota Veterani. Acum trei secole era folosită drept fortareaţă, iar de aici se trăgea cu tunurile spre vasele turceşti care nu voiau să plătească vama.

În zona Golfului Mraconia se vede chipul ultimului rege dac săpat în stâncă, principala atracţie turistică aflată pe Clisura Dunării. Lucrarea a costat peste un milion de dolari, iar pentru modelarea stâncii s-a folosit o tonă de dinamită.

Ideea i-a aparţinut omului de afaceri Iosif Constantin Drăgan, care a finanţat lucrările derulate timp de zece ani. Inspirată de faimoasele sculpturi din Muntele Rushmore, statuia lui Decebal este cea mai inaltă din Europa.

Nu departe de acest loc, la ieşirea din Cazanele Mici, de aproape două mii de ani, se găseşte Tabula Traiana. Barca nu se poate apropia la mai puţin de 250 de metri de malul sârbesc, însă e suficient pentru a vedea placă memorială ridicată de împăratul Traian pentru a marca marşul trupelor imperiale spre Dacia.

Un traseu ce se abate de la drumul spre Moldova Nouă duce în Golful Mraconia, spre lacul şi râul cu acelaşi nume, cunoscute drept raiul pescarilor. Fie că vin la pensiuni sau cu cortul, să pescuiască ori să se plimbe, turiştii vor rămâne impresionaţi de peisajele sălbatice şi pline de farmec.

Dunărea străbate defileul carpatic între Baziaş şi Gură Văii, dar cel mai spectaculos peisaj se găseşte între Valea Ogradena şi Ogaşul Turcului - zona Cazanelor, cu versanţi abrupţi şi numeroase peşteri.

Rezervaţia este parte a Parcului Natural Porţile de Fier, aflat în patrimoniul UNESCO. Turiştii care ajung aici descoperă vegetaţia mediteraneană specifică locului, plante rare, dar şi o fauna care cuprinde o mare diversitate de specii.

Ultima oprire, comuna Sviniţa, locuită în majoritate de sârbi. În lipsa locurilor de cazare, puţini sunt cei care o includ în itinerariul de vacanţă, deşi zona este una deosebit de frumoasă şi încărcată de tradiţie.

Cel mai cunoscut obiectiv turistic aflat în Sviniţa sunt ruinele Cetăţii Tricule, ridicată în secolul al 15-lea pe malul stâng al Dunării. Astăzi, se mai văd doar două din cele trei turnuri. Unul a dispărut în apele fluviului după ce a fost năruit de gheţurile de pe Dunăre.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri