RAPORT DE ȚARĂ. Din industria județului Maramureș au rămas ruinele fabricilor

Data publicării:
maramures industrie

Când intri în Baia Mare dinspre Oradea, primul lucru care îți sare în ochi sunt ruinele fostei uzine de preparare Sasar, unde, în urmă cu mai bine de zece ani, se prelucrau minereurile extrase din adâncurile Maramureșului. Sute de oameni lucrau aici la foc continuu, 24 de ore din 24. Acum, peisajul este sinistru. Clădirea nu mai are geamuri, iar structura de rezistență poate ceda în orice clipă. Până și căutătorii de fier vechi au renunțat să mai dea târcoale ruinelor unde odată se prelucra aurul scos din adâncuri. Pentru orice trecător, priveliștea este dezolantă.

„În anii 97-98 a picat componenta minieră, care a dus la dispariția, nu numai pe Baia Mare, a cel puțin 10.000 de locuri de muncă, iar după câțiva ani, la începtului anilor 2000, Romplumb. Au mai dispărut trei-patru mii de locuri de muncă în industria metalurgică”, spune Vasile Barbul, administratorul public al primăriei Baia Mare.

A urmat declinul celui mai mare furnizor de piese auto pentru mărcile românești, fabrica APSA din Baia Mare. Problemele au apărut în 1999 când Fondul Proprietății de Stat a decis că societatea trebuie privatizată. Investitorul german a înregistrat pierderi după pierderi care au dus, în cele din urmă, la faliment. Acum ruinele sunt înconjurate de un gard înalt, zidit de proprietari ca să împiedice accesul hoților de fier vechi. Proprietarii au mai făcut o ultimă încercare: au vrut să ridice cartiere rezidențiale pe locul ruinelor, doar că s-au lovit de o problemă.

„Toate aceste fabrici, atât în domeniul minier cât și metalurgic, au dus la o degradare a solului exagerat de mare, ori înainte de a construi ceva trebuie să depoluezi. Depoluarea costă enorm de mult”, susține Vasile Barbul.

Din acest motiv, investitorii au renunțat la afacere și și-au lăsat proprietățile în paragină. Și combinatul din Baia Mare a avut aceeași soartă. După privatizare a urmat falimentul. Urmările desființării industriei din Maramureș se văd și astăzi. Rămași fără fabrici, mii de oameni caută cu disperare un loc de muncă și caută să se reorienteze către alte meserii.

Pe 114 locuri de muncă se bat acum aproape 7.000 de șomeri din Maramureș.

„Predomină cele în domeniul confecțiilor, mai mult pentru muncitori necalificați în industria confecțiilor, dar și în domeniul prestărilor de servicii avem locuri de muncă”, precizează Mircea Moș, directorul adjunct al AJOFM Maramureș.

Administrația din Baia Mare se gândește să preia terenurile fostelor fabrici din oraș și să amenajeze în locul lor parcuri industriale. Doar că nimeni nu știe din ce bani se va face această investiție.   

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri