RAPORT DE ȚARĂ. În Apuseni meșterii păstrează vie arta populară tradițională

Data publicării:
arta

Mii de turiști din țară, dar și din străinătate aleg să își petreacă vacanțele în Apuseni. Câteva zile petrecute aici fac mai mult decât orice altă relaxare. Peisajele pitorești, aerul proaspăt și bucatele tradiționale îi fac pe cei care au ajuns odată în Apuseni să revină și chiar să recomande zona și altora. În plus, meșterii populari din zonă păstrează vie tradiția moștenită din moși strămoși.

Proprietarii pensiunilor sunt cunoscuţi şi apreciaţi pentru ospitalitate. „Clienții care ne trec pragul sunt bineveniți din orice colț al țării sau chiar din străinătate, îi primim cu brațele deschise, cu bucatele noastre tradiționale, cu o țuică bună, cu o afinată”, spune un proprietar de pensiune din Arieșeni.

În Apuseni, meșterii populari păstrează vie arta populară tradițională. Elena și Mihai Onețiu au învățat tainele confecționării lespezilor din piatră de la părinți, iar acum lucrează și ei. Mihai este cel care extrage și pregătește piatra. După ce a fost extrasă, piatra poate fi lucrată. De aici, munca se face în echipă.

Urmează rotunjirea pietrei, se modelează apoi forma pentru plăcintă...

Pe lespezile făcute de mâinile lor sunt pregătite plăcintele tradiționale din zonă, dar și alte mâncăruri.

Ionel confecționează tulnice. De mic a învățat această tehnică, de la tatăl său, iar acum e meșter mare, știe toate secretele pentru ca tulnicele ieșite din mâna lui să răsune peste munți și văi. Iar pentru ca tulnicele realizate de el să fie folosite și de membrii familiei, nu doar de cei care le comandă, fiica lui a învățat de la bunica să cânte la acest instrument, specific moților.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri