RAPORT DE ȚARĂ. Județul Galați se mândrește cu 376 de monumente istorice

Data publicării:
cuza

Cât timp a fost pârcălab, Alexandru Ioan Cuza a locuit, împreună cu soţia şi părinţii, într-o vilă din Galați. Nici după ce a fost ales domnitor al României, în 1859, nu a renunţat la casă.

Aici prefera să stea de fiecare dată când venea în vizită la Galaţi. Acum, locuinţa lui Cuza găzduieşte muzeul care-i poartă numele. De la seturi de farfurii şi până la trusa de birou folosite de Cuza, toate se găsesc azi în casa memorială de pe strada care-i poartă numele.

La mai puțin de un kilometru distanţă se află prima statuie din ţară a lui Mihai Eminescu, dezvelită în anul 1911. De câtiva ani încoace însă, statuia cu care cei mai mulţi gălăţeni se mândresc este victima unei forme de vandalism, chiar în preajma zilei de naştere a poetului.

Anul acesta, pentru a 19-a oară consecutiv, mâna muzei poetului este desprinsă din monument. Exasperat, sculptorul Gheorghe Andreescu, cel care refăcea de fiecare dată statuia, a refuzat de data aceasta să mai repare monumentul.

Biserica Sf. Precista este cea mai veche clădire din oraş, construită în urmă cu aproape 400 de ani, a fost sfinţită ca lăcaş de cult în anul 1647, în timpul domnitorului Vasile Lupu.

La capitolul „istorie” merită menționat și hanul turcesc, din centrul oraşului. Han din care a mai rămas doar poarta, cunoscută de toţi localnicii ca fiind „poarta turcească”.

Cu toate că a fost declarat monument istoric, poarta turcească a fost distrusă, culmea, prin restaurare. S-a întâmplat în anii '90 când în loc de lucrări de întreţinere au fost eliminate elementele decorative clasice şi ionice.

În întreg judeţul Galaţi, cu tot cu municipiu, există 376 de monumente istorice.  

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri