RAPORT DE ȚARĂ. O bistrițeancă din Salva a adus mărgelele și portul popular pe catwalk

Data publicării:
bistrita

Virginia Linul a învățat tehnica aplicării de mărgele de la mama ei. A început timid, cu crearea unor costume populare tipice pentru zona județului Bistrița Năsăud, iar acum a ajuns să creeze costume pentru marile ansambluri folclorice din țară.

Pe designerul francez Philippe Guillet l-a întâlnit la un târg de produse tradiționale din București. Cucerit de tehnica artistei, i-a propus imediat o colaborare. „I-au plăcut cureaua şI brâul de pe piciorul manechinului pe care îl am eu de pe costumul de mire şi l-am făcut pe o tunică de toreador", spune Virginia Linul, artist popular.

Artista din Salva își expune creațiile în târguri de profil, dar și la ea acasă. I s-a dus faima și acum primește comenzi din toate colțurile țării.

Mădălina Travețu a venit din București, special ca să-şi cumpere câteva ii și brâuri pentru colecția personală.„Am rămas un pic impresionată când am venit. Nu mă aşteptam la aşa ceva. Mă aşteptam să văd două-trei costume... Dar e greu să alegi”, spune ea.

Virginia și-a extins afacerea și acum onorează inclusiv comenzi pentru nunți. „Am avut o pereche de miri de la Iaşi. Lor le-a trebuit să Le fac cu trandafirul ăla de la Moldova tot costumul, frumos... Din ce în ce mai mult oamenii înţeleg valoarea costumului popular”, mai spune ea.

Virgina Linul ştie cât de importantă este păstrarea tradiţiei şi vrea să transmită mai departe mesteșugul. Organizează tabere unde îi învață pe copii arta aplicării de mărgele.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri