RAPORT DE ȚARĂ. Viața de la oraș versus viața de la sat în județul Dâmbovița

Data publicării:
08032013 20tara 20oras 20dambovita-59448

Azi, Târgoviște, unde rezida Mihail, fiul lui Mircea cel Bătrân, e doar un oraș încarcat de istorie. Economic, însă, a rămas cu mult în urmă, mai ales faţă de celelalte municipii din judeţele ce vor constitui regiunea Sud Muntenia. Perspective de mai bine nu se întrevăd, mai ales că investiţiile străine sunt în scădere, iar de curând unul dintre cei mai mari angajatori din judeţ, Mechel Târgoviște, a intrat în insolvenţă. Sunt în pericol locurile de muncă a peste 2.000 de oameni. Chiar şi aşa, la oraş lucrurile stau mult mai bine decât în zona rurală.

Lipsa banilor lasă sate întregi fără drumuri, apă sau lumină. Este şi cazul satului După Deal din comuna Pietrari. 80 de familii stau rupte de alimentarea cu apă, iar copiii au de mers prin noroaie în fiecare zi peste doi kilometri ca să poată ajunge la şcoală.

„Asta este posibilitatea de-a urca, cu încălţăminte de schimb şi cu multă forţă la deal”, spune un localnic.

Carmen Cojocaru şi-a petrecut toată viaţa în După Deal. Are doi copii şi lipsa unui drum asfaltat care să facă legătura între sat şi comunele vecine e un chin, mai ales pentru aprovizionare pe timpul iernii.

„Foarte greu ne descurcăm, mai ales cu copiii. Ne ducem cu ei cu cizme, cu pantaloni, în cârcă, pentru că e noroi şi nu se gândeşte nimeni să ne facă şi nouă nimic. N-avem nici apă. Aducem cu caruţa cu bidoanele de la Bărbuleţu, din centru”, spune Carmen Cojocaru.

„Dealul ăsta, satul asta După Deal... Plătim şi noi dări la stat, plătim orice. Nouă nu ni se dă nimic, noi suntem nişte oameni rezervaţi. Trebuia să ne facă şi nouă drumuri, după cum s-a spus. Numai din gură spuse, fără niciun rezultat. Trebuie să fie şi rezultate”, spune Maria Dimeci, o altă localnică.

Și alimentarea oraşului cu apă şi construcţia unui drum de acces sunt proiecte aflate de mult pe masa primăriei. Mai lipsesc doar banii.

„Noi, la nivelul comunităţii locale, nu numai satul După Deal cum aţi semnalat dumneavoastră, dar întreaga comunitate, mai ales dacă avem o secetă aşa cum se preconizează şi cum am avut-o şi anul trecut, aici va fi o foarte mare problemă alimentarea cu apă. Aşteptăm acum luna aprilie, avem pe surse aşa cum se spune în televiziuni siguranţă că vom primi o parte din bani. Dacă stăm să dăm, aşa, câte două miliarde pe an ne mai trebuie 18 ani de aici înainte să alimentăm comuna”, declară Cornel Coman, primarul comunei Pietrari.

Prin acelaşi calvar trec şi sătenii din Muscel din comuna Moroieni.

„N-avem salarii, n-avem nimic. Avem venit de pe urma animalelor. Încolo nimic”, spune o femeie din Muscel.

Pentru că nu au alte venituri şi găsirea unei surse de bani în satele şi comunele învecinate este pratic imposibilă, la fel ca şi accesul fizic la vecini din cauza drumului neasfaltat, oamenii din Muscel se ocupă cu creşterea animalelor, tăiatul lemnelor şi mai scot un ban din brânza pe care le-o vând drumeţilor.

Zona Muscelului are însă potenţial turistic şi pierderea turiştilor din cauza infrastructurii deficitare pare să fi convins autorităţile să treacă la treaba.

„N-o să vină asfaltat datorită înclinaţiei foarte mari a benzilor acolo. O să vină o mistură asfaltică, deci n-o să fie chiar betonat dar o să fie finalizat. Cu podeţele aferente, lucrările care trebuie făcute. Am primit o parte din bani o să mai contribuim şi noi c-o parte, noi primăria şi vrem să finalizăm drumul respectiv”, afirmă Mihai Laurențiu Moraru, primarul Moroeni.

Dar, dacă în satele din inima judeţului dâmboviţenii îşi duc cu greu traiul, în comunele aflate în apropierea marilor oraşe nivelul de trai este comparabil cu cel din aşezările urbane. Cu cât ne apropiem mai mult de Capitală, numărul vilelor crește în detrimentul caselor vechi şi cel mai bun exemplu în acest sens este Tărtășeștiul şi unde casele noi sunt la tot pasul.

Autorităţile promit totuşi că regionalizarea va aduce şi creşterea nivelului de trai pentru toţi locuitorii judeţului, mai ales prin atragerea şi demararea unui număr important de proiecte cu finanţare europeană.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...