Sari la conținut

România XXL. Copiii români sar peste ora de sport

Jumătate din copii români aleg jocurile video în locul mişcării în aer liber, arată statisticile. Iar medicii spun că este important pentru dezvoltarea lor fizică să facă sport o oră pe zi.

E mai uşor de jucat şi e la fel de distractiv ca în realitate”.

„Pe tabletă am Real Basketball, pe telefon nu am niciun joc cu basket, dar o să-mi instalez”, spun copii care preferă să facă sport virtual.

„Majoritatea părinţilor nu vor să îşi dea copiii nici măcar la orele de sport de la şcoală. Vin şi cer scutire de la medicul de familie să nu se ducă copilul la orele de sport pe motive nereale de obicei”, e de părere medicul Florin Costescu.

Specialiştii spun că părinţii ar trebui să îi înveţe de mici pe copiii să mănânce sănătos şi să facă sport.

Preferă să stea în faţa televizorului decât afară cu bicicleta”.

„Stă mai mult pe telefon, se joacă jocuri multe”.

„Stă, dar are program. Cel mult două ore duminica, în rest activităţi şcolare, sportive”, spun părinții.

„Copilul trebuie să descopere ce tip de sport i se potriveşte şi i-ar plăcea să practice azi, mâine sau peste 10 ani”, crede ministrul tineretului și sportului, Gabriela Szabo.

Există o creștere explozivă de copii obezi cu diabet II, e o boală de sedentarism dată de obezitate şi de stres”, spune medicul Florin Costescu.

Aproape un sfert dintre copiii de opt ani din România sunt supraponderali sau obezi. În Uniunea Europeană, obezitatea infantilă a ajuns la proporţii alarmante. 14 milioane de copii sunt supraponderali şi numărul lor creşte anual cu 400.000.

Digi24 va aborda pe larg acest subiect începând de luni, în cadrul campaniei România XXL.