Sari la conținut

GENERAȚIA X|Digi24. Medici români peste granițe. Povestea unui exod

Paul Bujoreanu este medic geriatru în oraşul francez Troyes. A plecat din România în urmă cu 5 ani. Barierele artificiale pe care le avea de trecut ca să-şi construiască o carieră l-au influenţat în alegere.Paul Bujoreanu, medic geriatru: Am plecat din mai multe motive. În primul rând, pentru a mă dezvolta din punct de vedere profesional, pentru că în România nu cred că aş fi avut prea multe şanse în acest sens. În al doilea rând, am plecat din cauza corupţiei care există în spitale şi, în al treilea rând, am plecat din cauza ierarhiei nemiloase şi a nepotismelor.

Foarte mulţi doctori români se îngrijesc acum de sănătatea pacienţilor din Franţa. În regiunea oraşului Troyes, care numără doar 60.000 de locuitori, există la ora actuală în jur de 100 de medici români. Pe teritoriul Franţei datele devin cu adevărat uluitoare. Astfel, conform unui studiu efectuat la finalul anului 2014, numărul medicilor români care au plecat spre Franţa din 2007 încoace a crescut cu 464%.

Spania este o altă ţară unde lucrează doctori formaţi în centrele universitare din România. Printre ei şi Alina Dumbrăveanu, medic generalist.

Alina Dumbrăveanu, medic generalist: Din timpul facultăţii, studenţilor ar trebui să li se ofere oportunităţi, să li se dea şansa de a-şi da seama cam care ar fi evoluţia lor în ceea ce priveşte cariera după terminarea facultăţii pentru că îi impulsionează şi pe ei.

Alina Dumbrăveanu nu găseşte motive pentru care să-şi dorească revenirea în ţară.

Alina Dumbrăveanu, medic generalist: Perspective de întoarcere? Puţine.

- De ce?

- Pentru că statul nu ne oferă nicio perspectivă, nu ne impulsionează, nu ne oferă idei pentru a ne chema acasă. Dacă nu se schimbă mentalitatea şi totul, vom ajunge în 2020 cu acelaşi sistem sau chiar mai rău.

24.000 de medici au plecat din România, după 1989. Cei mai mulţi sunt în Franţa, Marea Britanie şi Italia. Datele statistice arată că, în medie, 2.000 de doctori emigrează în fiecare an. Pentru fiecare specialist, statul pierde 20.000 de euro, bani investiţi în educaţie şi servicii sociale.